Zaniklý hrad založil patrně Půta I. z Vildenberka r. 1318 jako své sídlo. Potomky bylo panství s hradem prodáno r. 1371 markraběti Janovi. V l. 1385–1406 markrabětem Joštem panství rozprodáno po částech a hrad brzy zpustl.
Příkop
Příkop oddělující předhradí od předpolí.
Zřícenina hradu Vildenberk se nachází v katastru obce Pozořice asi 10 km severozápadně od Slavkova.
24.10. 2002
historie

Podle rozlehlosti a rozložení zříceniny lze usuzovat na značně důležitou stavbu. Stála na strmém a vysokém kopci, jen ze severní strany přístupnější. Celý prostor bývalého hradu je obdélníkového tvaru a je rozdělen na tři části. V nejjižnější části je možno vidět okrouhlou prohlubeň o které se tvrdí, že je to bývalá hradní studna. Střední část, kde byly umístěny nejdůležitější objekty, byla po vojenské stránce nejpevnější. Nejrozsáhlejší část byla severní, ve které byly umístěny četné hospodářské budovy. I tuto chránily mocné zdi a palisády, ale přece jen byla přístupnější, poněvadž tudy se do hradu také přicházelo. Hrad Vildenberk vznikl počátkem 14. století jako středisko panství v lesnaté krajině blízko Brna. Jako držitel hradu (a nepochybně i jeho zakladatel) se uvádí nejprve Půta z Vildenberka s manželkou Zdeňkou. Byl v letech 1318 – 1340 častěji uváděn v rozličných zápisech. Jeho synové Prošek a Půta obdrželi po…  číst dále

Přírodní a historické zajímavosti Pozořicka; Zdeněk Mazel a Vojtěch Neužil; 1978, 24.10. 2002

Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Pozořice