V barokní zámek byl přestavěn po roce 1834 Františkem Xaverem z Dietrichsteina ze staršího sídla postaveného zábrdovickými mnichy. Roku 1920 se zámek stává sídlem Školního lesního podniku Vysoké školy zemědělské v Brně.
zámecká část chrámového komplexu
© Jan P. Štěpánek 05/2015
Již počátkem 13. století náležely Křtiny zábrdovickému klášteru, postupně se staly poutním místem. V roce 1658 si zábrdovičtí mniši u zdejšího kostela postavili barokní rezidenci. Po zrušení kláštera císařem Josefem II. roku 1784 připadl klášterní majetek náboženskému fondu, který jej roku 1834 prodal Františku Xaverovi z Dietrichsteina. František Xaver přestavěl část rezidence na zámek. V 70. letech 19. století nechal Vincenc z Bubna a Litic vybudovat východně od kostela patrovou budovu nazývanou Nový zámek. Na přelomu 19. a 20. století patřil křtinský statek Liechtensteinům. Roku 1920 se bývalá rezidence stala sídlem Školního lesního podniku Vysoké školy zemědělské v Brně. Dvoupatrová barokní budova rezidence přestavěná na zámek má půdorys ve tvaru písmene T, jeho boční křídlo s průjezdem se napojuje na poutní kostel Panny Marie. Nový zámek je patrová architektonicky nevýrazná budova.
Pavel Zany Komárek, 22.4. 2004
Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Křtiny