Rozsáhlé zříceniny biskupského hradu. Hrad založen před r. 1275 biskupem Brunem ze Schauenburgu. R. 1430 či 1431 snad dobýván husity, v blíže neurčené době zanikl požárem a r. 1461 již je pustý.
Asi 1,5 km od propasti Macocha. Po turistické stezce sejdeme do údolí k rozcestí, pak po zelené značce znovu do kopce (0,7 km). Jedná se o zarostlý vršek se zbytky zdiva hradu.
28.5. 2002
turistické

Pokud přijdete k místu hradu, resp. k informační ceduli KČT, může se vám zdát, že se jedná pouze o zarostlý pahorek se zbytky zdiva a že návštěva Blanseku byla vlastně zbytečná. Leč skutečnost je jiná. Toto označení leží v místě předhradí, k hradu je nutno sestoupit o několik desítek metrů níže po pěšině. Teprve potom se dostanete do vlastního hradu, který byl i s přihrádkem poměrně rozlehlý. Chtělo by to k přistupu umístit nějakou lepší informační ceduli, protože mnoho návštěvníků se rozčarovaně vrací, aniž by tito turisté došli k samotnému hradu.

Jan Celý, 5.8. 2007

historie

Hrad Blansek byl založen v 13. století olomouckým biskupem Brunem z Schaufenberku, od poloviny 15. je století pustý. Stavební dispozice hradu byla dvojdílná, tvořená bezvěžovým jádrem s obvodovou zástavbou a předhradím, jemuž dominovala věžová stavba o rozměrech 11x15 m. Dnes jsou patrny poměrně velké úseky zachovalých a zřícených hradeb, pozůstatky výstavného paláce s velkými okny a obvodové hradby jádra, dříve mylně považované za pozůstatky věže. Zvláštností je dvojitý příkop, vylámaný do skály a oddělující vlastní hrad od hospodářského předhradí, a jeskyně Pod Hradem, spojená patrně s podzemními prostorami hradu.

28.5. 2002

Další texty historie

Pověsti z Blanseka

K hradu, který je v lidovém podání nazýván jako Staré zámky, se vztahují různé pověsti. První z nich je o pokladu, který tam šla vykopat chudá žena, jejíž manžel narukoval do válek s Turky. Další vyprávění je o zlém pánovi, jenž zahynul na Čertově mostě při hledání pokladu, když tam předtím poslal jednoho chasníka, který mu odtamtud přinesl mláďata orla. Nejznámější pověst má název "Prokletý rytíř", a jak název napovídá, je též o zlém hradním pánovi, který umučil poustevníka z blízké jeskyně. Za to byl jeho duchem proklet a s ním i jeho rod. A skutečně, rytíř i všichni jeho potomci zemřeli v nevysokém věku násilnou smrtí a zkameněli. Po létech se poslední potomek rodu rozhodl vypít se svou dcerou otrávené víno. Hradní pán zkameněl, avšak z dcery se stala bílá paní, kterou vysvobodil z prokletí až mladý rytíř, jenž tudy náhodně cestoval a potřeboval přístřešek. V okamžiku vysvobození se kaple…  číst dále

Jan Celý, 8.10. 2004

terénní náčrt
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Vavřinec