Bývalou vilu, závodní hotel, Skalní sklep, lidově Skalák (německy Felsenkeller) nechali zbudovat Liechtensteinové na konci 19. stol. v německém stylu. Až do 2. světové války sloužil jako hotel a restaurace. Později v ní bylo ředitelství závodu.
© Luděk Vláčil 03/2016
V okrese Blansko v Jihomoravském kraji severně od Brna se nachází poměrně mladé město Adamov, které vzniklo z nevelké vsi teprve s rozvojem zdejšího průmyslu. V centru Adamova nedaleko nádraží stojí velmi zajímavá vila z 19. stol., zvaná Skalní sklep. Objekt by měl v budoucnu po rekonstrukci opět sloužit jako hotel a restaurace. Kromě tohoto objektu je ve městě několik církevních památek. Je to slohově sladěný kostel sv. Barbory, fara a hřbitov. V areálu strojíren je nejstarší zdejší budova bývalého loveckého zámku. V okolí Adamova je mnoho zajímavých míst. Je to například několik hradních zřícenin, celá řada pamětních desek, památníků, jeskyní a studánek.
historie

Skalní sklep, lidově Skalák (německy Felsenkeller) je bývalá vila, závodní hotel, kterou v Adamově nechali zbudovat Liechtensteinové na konci 19. století v německém stylu. Budova vyrostla na místě bývalé hospody, jež se jmenovala U skalního sklepa (podle pivního sklepa, jenž stával opodál nad železniční tratí). V období první republiky sloužil Skalní sklep jako restaurace a hotel, kterého hojně využívali úředníci ze strojíren a turisté mířící do Moravského krasu. Po druhé světové válce se v budově nacházelo ředitelství místních závodů, později závodní knihovna. Konaly se zde také plesy a jiné kulturní akce. Po roce 1989 budova změnila několikrát majitele. V současnosti je tato velmi zajímavá budova poměrně zchátralá, ale měla by již probíhat její rekonstrukce.

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.skalnisklep.cz, http://blanensky.denik.cz a další, 6.3. 2016

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Adamov