Zaniklá tvrz. Z Petrovic se psal r. 1374 Mikuláš a poté Vilém a Pavel. Výslovně se tvrz uvádí r. 1398, kdy jí koupil Smil z Osové. R. 1406 vypálena Vokem IV. z Holštejna. Opravena a r. 1418 prodána Hynkem z Osové Alešovi z Kunštátu a Lysovic. Tvrz patrně poškozena za husitských válek a poté zanikla.
pohlad na místo zaniklé tvrze v Petrovicích od jihovýchodu
v pozadí se dobře rýsuje nenápadný a narušený pahorek jádra, oddělený od místa bývalého příkopu tmavším odstínem trávy
© Jan P. Štěpánek 06/2008
zbytky tvrziště jsou natolik nevýrazné, že jeho návštěvu doporučuji jen opravdu skalním příznivcům památek, ostatním snad jedině pokud náhodou budou Petrovicemi projíždět (např. cestou k nedalekému Holštejnu či Slouským jeskyním) a zbude jim chvilka času. Ke tvrzišti se dostaneme z návsi kolem kostela a hřbitova, které necháme po pravé ruce. První odbočkou u domu č. 28 zahneme doprava na příjezdovou cestu k domu č. 26. Dále viz terénní náčrt Miroslava Plačka.

dějiny tvrze

V roce 1374 se po Petrovicích psal Mikuláš a po něm i Vilém a Pavel. Tvrz je poprvé zmíněna roku 1398, kdy ji i se vsí koupil Smil z Osové. Krátce poté Smil umírá a na Petrovicích sídlí jeho vdova Bětka. Roku 1406 tvrz vypálil Vok IV. z Holštejna, což dalo za podnět ke vzniku pověsti o mstě zhrzeného nápadníka Smilovy dcery Anežky. Souvislost bychom však spíše měli hledat v neklidné době po skončení markraběcích válek. Opravenou tvrz prodal roku 1418 Hynek z Osové Alešovi z Kunštátu a Lysic, který připojil k rájeckému zboží. Nevelká petrovická tvrz zřejmě nepřečkala husitské války, po jejichž skončení již nebyla obnovena, protože se centrem panství stala nová pozdně gotická tvrz v Rájci.

Další texty historie

terénní nákres