Barokní filiální kostel sv. Isidora vznikl v letech 1739-1741 rozšiřující přestavbou starší kaple. K přestavbě velmi přispěl tehdejší farář Jakub Hlávka a následující Franz von Tannenberg. Kostel je nazýván zimní, protože se v něm dříve mše sloužily pouze v zimě.
© Luděk Vláčil 08/2019
Středomoravská obec Luleč (dříve Lileč, Lulč či Lilč) se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Vyškov, 7 km jihozápadně od města Vyškov na úpatí Drahanské vysočiny. Luleč je rekreační obcí s mnoha zajímavostmi. Nad obcí, na kopci zvaném Liliová hora (Monte Liliorum), se tyčí z dálky viditelný římskokatolický farní kostel sv. Martina. Ke kostelu přiléhá hřbitov. Vedle něj je místo, kde v 1. pol. 16. stol. stála tiskárna bratří Habrovanských. Na vyvýšenině mezi kostelem a roklí jsou pozůstatky hradu a dřevěná vyhlídka s posezením. Ještě před vznikem hradu a kostela byl celý prostor kopce opevněným hradištěm a další hradisko se nacházelo také na vedlejším kopci. Přímo v obci stojí římskokatolický filiální kostel sv. Isidora, u něhož stojí klasicistní fara. Kostel sv. Isidora spojuje s kostelem sv. Martina trasa naučné stezky.
popis

Kostel sv. Isidora je jednolodní, severojižně orientovaná stavba s polygonálním závěrem a čtyřbokou věží v průčelí. Fasáda je členěna dvojicemi pilastrů na nárožích a římsovou hlavicí. Loď je prolomena jednou okenní osou, kněžiště dvěma. Na východní straně kněžiště se nachází přístavek půlkruhově vyčnívajícího schodiště. Na západní straně je přistavěna obdélná předsíň se zkoseným nárožím. Hlavní průčelí má široce zkosené nároží, je členěno dvojicemi pilastrů s římsovou hlavicí a prolomeno na osu středního rizalitu pravoúhlým vchodem, přístupným po osmi stupních schodiště. V nadpraží je římsa s mušlí a zrcadlem. Hlavní římsa odděluje průčelí od zvonicového patra věže. Na nárožích věže jsou dekorativní malby. Nad hodinami probíhá římsa, která nese střechu v podobě nízkého stanu završenou lucernou a křížem. Interiér lodi je zaklenut pruskou klenbou dělenou pasy stejně jako kněžiště. V sakristii je valená klenba. Vnitřkem probíhá…  číst dále

Jiří Špaček a Luděk Vláčil -zdroj: památkový katalog, https://is.muni.cz a další, 17.9. 2019

historie

První písemná zmínka o Lulči pochází z roku 1349. Na místě současného kostela sv. Isidora původně stávala gotická kaple sv. Gottharda z roku 1418, která později zpustla. Již v roce 1670 byla snaha jezuitů vybudovat přímo v Lulči kostel, která ale byla neúspěšná z důvodu nedostatku financí. V 2. polovině 17. století byla obnovena alespoň kaple a došlo ke změně patrocinia. V letech 1739-1741 došlo k rozšiřující přestavbě v barokním slohu. Dokončovací stavební práce ale pokračovaly ještě několik let. Práce na výzdobě byly zadány J. J. Schaubergerovi, který měl vyhotovit tři zděné oltáře, a J. J. Etgensovi, který měl namalovat oltářní obrazy a stropní fresku. K přestavbě velmi přispěl tehdejší farář Jakub Hlávka a následující Franz von Tannenberg. Na sochařské výzdobě se podílel Jan Jiří Schauberger a Ondřej Zahner. Již v polovině 18. století je kaple sv. Isidora, patrona rolníků, označována většinou…  číst dále

Luděk Vláčil a Jiří Špaček -zdroj: památkový katalog, https://is.muni.cz a další, 3.8. 2019

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Luleč