Téměř zaniklý hrad postavený v polovině 15. století. V roce 1464 se připomíná hrad jako pustý. Zanikl zřejmě za válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem.
Na zalesněném ostrohu naproti Muchově boudě v údolí Říčky se nacházejí zbytky kdysi pevného hradu. Název a osudy této prastaré kamenné stavby nejsou známé. Proto se jí říká Horákovský hrad či Hrádek.
Jiří Jelínek, 27.3. 2004

Historie hradu

První zpráva o Horákovském hradu je z poloviny 15. století, ale hrad tehdy stál nepochybně už mnoho let, protože tato listina z roku 1464 hovoří o "Horákovské vsi, dvoru poplužním a roli, která dříve k hradu patřívala". V tomto roce se hrad připomíná již pustý. zanikl zřejmě za válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem. V roce 1533 Horákov přešel z držení Herynků ze Sloupa do rukou Jana Kyjovského z Kyjovic a stal se součástí kobylnického panství. Zřejmě tehdy byla dovršena úplná zkáza Horákovského hradu, protože pro nové majitele panství neměl pražádný význam. Ještě v roce 1769 prý bylo z Líšně vidět zříceniny tohoto mohutného středověkého sídla. Dnes z něj zůstaly jen terénní vlny a prohlubně, zbytky zdiva na jižní straně a dobře zachovaný příkop na přístupové cestě po hřebenu kopce.

Jiří Jelínek, Kapitoly z historie Šlapanic u Brna, 27.3. 2004

Další texty historie

Horákovský hrad

Pověst vypráví, že hrad byl spojen koženým mostem se Starými Zámky na protější stráni. Toto dávnověké hradiště bylo nepřetržitě osídleno již od mladší doby kamenné a v době velkomoravské plnilo funkci významného střediska celé brněnské oblasti.

terénní nákres hradu
Jihomoravský kraj, Mokrá-Horákov