Zřícenina gotického hradu na vrcholu vápencové skály. Hrad založil r. 1278 Hartman, syn Crhy z Ceblovic. Poč. 14. st. hrad koupil Vok ze Sovince. Za Voka V. je rozprodán a panství se rozpadá. Ještě má několik majitelů, ale r. 1531 je už pustý.
Hlavní obrázek místa
Část sev. hradby, zároveň vnější zeď severní budovy
Hrad se nachází na vápencové skále, asi 300 m jihozápadně od stejnojmenné vesnice. Z ní také vede červená značka i ukazatele k rozcestníku pod hradem. Ale i bez nich nemůžete místo minout
Roman Řezáč, 23.5. 2004
historie

Hrad Holštejn

Zbytky zdí významného hradu, který založil v roce 1278 Hartman, syn významného moravského pána Crhy z Ceblovic. Počátkem 14. století panství koupil Vok ze Sovince, který se jako Vok z Holštejna píše roku 1321. Jeho pravnuk Vok IV. padl roku 1420 v bitvě u Vyšehradu. Vok V. majetek postupně rozprodává a ještě za jeho života se holštejnské panství rozpadá. Hrad drží postupně Hynek z Valdštejna, Půta ze Sovince a Dobeš Černohorský z Boskovic. Roku 1493 kupuje Holštejn Hynek z Popůvek, po jeho smrti roku 1528 dědí panství jeho dcera Markéta. V roce 1531 se hrad uvádí jako pustý. K zřícenině je možno se dostat ze stejnojmnenné vsi po červené turistické stezce. Nelze minout jeskyni Hladomornu v hradní skále, která byla ve středověku zazděná a jíž název napovídá, k jakému účelu sloužila.

15.7. 2002

Další texty historie
pověsti

Pověsti z Holštejna

K hradu se váže pověst o pokladě, který tam zakopal rytíř Hartman. Od té doby je prý strážen černým mužíčkem v jeskyni v podzemí hradu. Ještě známější je pověst, která se váže ke skutečné historické události, kdy Vok IV. roku 1406 vypálil vdově Bětce tvrz v nedalekých Petrovicích a oloupil její poddané. Prý to bylo kvůli tomu, že se mu líbila její dcera Anežka, která mu dala košem. Vok zkoušel získat nejprve její přízeň dary, ale když to nepomohlo, vytáhl do Petrovic a tvrz dobyl. Bětka však předtím s dětmi uprchla a tak Vok nezískal Anežku ani násilím. Když se časem situace uklidnila, Bětka se vypravila zpět do Petrovic, avšak Vok ji cestou přepadl a i s dcerou Anežkou zajal. Bětka byla uvržena do hladomorny, a Vok Anežce slíbil, že když se stane jeho ženou, matku propustí. Anežce nic jiného nezbylo, avšak dohoda nemohla být naplněna, protože Bětka v hladomorně mezitím zemřela. Situaci vyřešil Vokův odjezd do války proti…  číst dále

Další texty pověsti

Komentáře