Novogotická hrobka z červených cihel byla vybudována na lysickém hřbitově po r. 1861. Hraběnka Marie Karolína Nimptschová (1777-1861) byla více než 50 let bezdětnou vdovou a žila u své neteře Matyldy ze Žerotína, provdané Dubské, jednak v brněnském paláci, jednak na rodovém zámku v Lysicích.
Hrobka hraběnky Karolíny Nimptschové na hřbitově v Lysicích.
Lysice jsou jako ves prvně připomínány r. 1308 a v r. 1652 získaly status městyse, který byl obnoven r. 2007. Městysem, který proslavil významný barokní zámek v klasicistní úpravě, prochází silnice II/376 z Kunštátu do Bořitova u Blanska. Místo leží mimo železniční síť. Vede tudy dálková, červeně značená turistická trasa z Lomnice u Tišnova do Ráječka u Blanska a křižuje se tu několik cyklotras. Západně a severozápadně od městyse se rozkládá přírodní park Lysicko, vyhlášený r. 1994 na rozloze 40,2 km2.
Hřbitov s popisovanou hrobkou se nachází na východním okraji zástavby.
17.5. 2015

historie

Příchodu na lysický hřbitov vévodí obnovená hrobka hrabat Dubských, návštěvníky ale zaujme i menší hrobka ve východní části hřbitova. Tato jednoduchá cihlová stavba v novogotickém stylu byla postavena jako místo posledního odpočinku hraběnky Marie Karolíny Nimptschové (1777-1861), manželky důstojníka hraběte Ferdinanda Nimptsche, který zemřel již roku 1809. Marie Karolína Nimptschová jako bezdětná vdova

Pavel Vlach (s použitím knihy Lysice 1308-2008 a diplomové práce Kateřiny Konečné: Epigrafické památky Lysic; 2013), 14.5. 2015
    Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Lysice