Opevněná lokalita chráněná strmými svahy, kamenohliněným valem a palisádou byla osídlena v pozdní době bronzové a v době halštatské.
© Luděk Vláčil 06/2020
K lokalitě pravěkého opevnění na vrchu Malý Chlum (489 m n. m.) se dostanete po naučné stezce Malý a Velký Chlum vedoucí z jihozápadního okraje obce Obora. Stezka je dlouhá asi 1 km. Na vrcholu je volně přístupná rozhledna, z níž je krásný výhled do okolí.
popis

Opevněná lokalita na temeni stolové hory Malý Chlum převyšuje okolní terén téměř o 90 m. Plošinu ze severní, západní a východní strany chránily příkré svahy. Pravěký přístup na lokalitu proto musel vést po nejmírnějším jižním a jihozápadním svahu, stejně jako je tomu i v současnosti. Plocha lokality s rozměry 260x60 m zabírá asi 1,8 ha. Okraj plošiny tvoří téměř po celém obvodu nepříliš výrazná valová destrukce. Koruna valu je patrná pouze v krátkém úseku na jižní straně, kde převyšuje úroveň vnitřní plochy. Jedná se pravděpodobně o pozůstatek vnitřního náspu, který zmiňuje A. Štrof. Podle nálezů keramiky byla lokalita osídlena zejména v pozdní době bronzové a v době halštatské. V době halštatské zde také probíhala těžba železné rudy. Plocha výšinné lokality na Malém Chlumu je v jihovýchodní části silně narušena lomem na opuku. Východní svah Malého Chlumu byl téměř celý odtěžen při těžbě stavebního písku ve 20. století.…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: https://is.muni.cz/th/zc0xq/DP_text.pdf a další, 3.4. 2021

historie

Díky své poloze a dalekému výhledu byla lokalita od pradávna využívána ke stavbě vojenských nebo správních center oblasti. Z Malého Chlumu bylo zřejmě možné vidět na hradisko na Černé Hoře. Lokalitu poprvé popsal v roce 1882 J. Knies. První publikovanou zmínku o výšinné lokalitě na Malém Chlumu lze najít v Branlově Knize pro každého Moravana (1892) a v Červinkově soupisu Pravěkých hradisek na Moravě (1896). Archeologický průzkum probíhal ve 20. století v několika etapách. Nálezy jsou uloženy v Moravském zemském muzeu v Brně a v muzeu v Boskovicích. Malému Chlumu se také říkalo Holý vrch, protože byl odedávna bez porostu. K pozorování sloužil ještě v době první republiky, kdy zde stála vojenská pozorovatelna.

Luděk Vláčil - zdroj: https://is.muni.cz/th/zc0xq/DP_text.pdf a další, 4.4. 2021

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek