Zámek byl postaven na místě starší tvrze po r. 1623 jezuity a po dalších 150 let byl jejich majetkem. Později se zde vystřídalo mnoho majitelů, mezi nimi v r. 1905 i Alois Schönburg-Hartenstein. Dnes je zámek majetkem obce a slouží za sídlo Úřadu městské části Brno - Řečkovice a Mokrá Hora.
Hlavní obrázek místa
© D Dohňanský, 03/2014
Řečkovický zámek, původně středověká tvrz přestavěná později na barokní zámek, je v současnosti sídlem radnice městské čtvrti Brno-Řečkovice a Mokrá Hora. Zámek se nachází ve středu obce na Palackého náměstí vedle kostela sv. Vavřince.
jps7, 8.12. 2004

    turistické

    Zámek slouží jako sídlo Úřadu MČ, po domluvě lze provést reprezentativními prostory obřadní síně a síně s obrazy naivního malíře, pana Hrušky. V úřední dny je budova pro občany volně přístupná.
    E.H. - info Úřad MČ Brno - Řečkovice a Mokrá Hora, 23.8. 2013

    historie

    Název osady Řečkovice vznikl od množství vodních pramenů, říček, stékajících z úbočí kopce Západi, směrem ke středu osady, kde stál zeměpanský dvůr později spolu s kostelem sv. Vavřince. První písemná zpráva o řečkovické tvrzi, předchůdkyni dnešního zámku, je z roku 1464. Mezi držitele Řečkovic tou dobou patřili nejčastěji brněnští erbovní měšťané a drobná šlechta - z Čirchova, Házové z

    web, jps7, 8.12. 2004


    Vložit do oblíbených
    Jihomoravský kraj,  Brno-město  (BM), Brno-Řečkovice

    Místa v okolí

    Kontaktní informace
    Úřad městské části Brno - Řečkovice a Mokrá Hora
    Palackého nám. 11
    621 00 Brno
    Tel: 541 421 711
    URL: http://www.reckovice.brno.cz
    E-mail: sekr@reckovice.brno.cz
    Základní informace místa
    ID místa: 2731
    Typ místa: zámek
    Podkategorie: tvrz přestavěná na zámek
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: v návštěvních hodinách
    Odkaz: https://www.hrady.cz/index.php?OID=2731
    Uveřejněno: 13.12.2004
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama