Zaniklá ves ze 13. stol. prvně zmiňována r. 1353. Hamlíkov je dále zmiňován v l. 1385, 1407 a 1437. V r. 1493 je uváděn jako pustý. Někdy v l. 1550-1567 byla ves znovu osídlena, ale r. 1596 se opět uvádí jako pustá. Dále již nebyla obnovena. Lokalizována profesorem MUDr. Ervínem Černým r. 1958.
© Luděk Vláčil 10/2015
Zaniklá středověká vesnice Hamlíkov leží v okrese Vyškov na katastrálním území obce Podomí, 1 km severně od obce Ruprechtov na okraji lesa v příkrém úbočí Psího žlebu. Nejlépe se k lokalitě dostanete z obce Ruprechtov, odkud vede polní cesta, která vás zavede až na okraj lesa, kde najdete informační ceduli. Stopy po domech jsou patrny jen po levé, severní straně potůčku.
historie

Podle archeologických nálezů ves Hamlíkov vznikla již někdy v polovině 13. století. Je pravděpodobné, že od počátku byla jednou ze vsí patřících k hradu Holštejnu, jehož vlastníkem byl Hartman z Holštejna, který byl jedním z kolonizátorů Drahanské vrchoviny. V soupisu osad z roku 1349 koupených Vokem I. z Holštejna se tato ves však neuvádí. Je tedy též možné, že Hamlíkov patřil k hradu Kuchlovu, jehož majitelem byl neznámý šlechtic. Drahanskou vrchovinu ve 13. století kolonizovali osadníci z přelidněných oblastí německy mluvících zemí, částečně z Dolních Rakous, kde měli styky páni z Holštejna a ze Saska, odkud pocházel i olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1353, kdy její polovinu směnil Vok z Holštejna s Janem z Loučky a druhou polovinu s Onešem z Charvát za díly ve vsích Rudě a Loučce. Hamlíkov je dále zmiňován v letech…  číst dále

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.ruprechtov.cz , https://cs.wikipedia.org , informační cedule, 25.10. 2015

Krysař z Hameln

Podle německého historika Wolfganga Wanna je možné, že ves Hamlíkov je onou tajemnou vsí, do které v roce 1284 legendární krysař odvedl děti z města Hameln. Ve skutečnosti se mělo jednat o lokátora, přivádějícího nové osadníky do neosídlených oblastí Moravy, kteří zakládali nové osady. Název Hamlíkov má být počeštělá podoba německého jména Hämlingen, což znamená "Hamelnští". Tuto svou teorii podpírá například i tím, že německé město Hameln leží v Sasku poblíž Schauenburku, odkud pocházel olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku, jenž byl významným činovníkem kolonizace. I když legenda vypráví, že 130 dětí unesených z Hameln krysař zabil jako odplatu za nedodržení slibu měšťanů, jedna z hypotéz o původu příběhu připouští teorii Wolfganga Wanna.

Luděk Vláčil- zdroj: informační cedule , https://cs.wikipedia.org, 25.10. 2015

foto z informační cedule.