Chalupa s doškovou střechou pocházející z r. 1813 stojí v Ruprechtově hned u hlavní silnice. Chaloupka byla v r. 2005 zrekonstruována. Je chráněnou kulturní památkou ukazující, jak žili naši předkové na počátku 19. stol. v oblasti moravského venkova.
© Luděk Vláčil 10/2015
Chalupa s doškovou střechou stojí na návsi v Ruprechtově u hlavní silnice naproti zvonici. Chaloupka patří mezi chráněné kulturní památky a je ukázkou, jak žili naši předkové na počátku 19. století v oblasti moravského venkova. V roce 2005 byla zrekonstruována a je veřejnosti přístupná v době konání různých akcí jako jsou Vánoční trhy, Velikonoce, Václavské hody apod., nebo ji můžete navštívit po telefonické domluvě na tel. čísle 517 385 364, minimálně však 5 osob. Podobná chalupa se dochovala i v nedalekém Senetářově.
popis

Chalupa byla postavena z nepálených cihel tzv. "vepřovic" v roce 1813. Měla jedinou obytnou místnost, v níž žilo i spalo 7 lidí. Uprostřed místnosti byla velká manželská postel, na niž se přes den dala dřevěná deska. Tak postel sloužila i jako pracovní krejčovský stůl. V místnosti byla skříň a vedle ní šicí stroj .Naproti stávala dříve pec, na které se také spávalo. Později bývala vedle okna další postel a u dveří kamínka zvaná "kanónek", v nichž se topilo. Podlahu tvořila udusaná hlína a děti si na ní hrály kuličky. Později byla podlaha dřevěná, ta je zde i dnes, ale již nově zhotovená. V chodbě se nacházela černá kuchyně, kterou později nahradila kamna, nacházející se dnes v hlavní místnosti. Chalupa měla také sklep, nad nímž byla místnost sloužící jako sýpka a později jako pokoj. Zadní část sloužila jako hospodářské prostory, chlév a kurník. Dříve měly slepice volný přístup i do chodby, kde se vařilo,…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Ruprechtov