Bývalý kaolinový lom Seč byl využívám od poloviny 20. století do r. 1993. Dnes představuje jediný větší odkryv sedimentů jurského až spodnokřídového stáří, označovaných jako rudické vrstvy. Kvůli výjimečnosti a atraktivitě je vyhledávanou turistickou lokalitou. V budoucnu zřejmě přírodní památkou.
Hlavní obrázek místa
© Luděk Vláčil 05/2020
Pestrobarevný kaolinový lom Seč u Rudice, v CHKO Moravský kras, je kvůli krásné přírodní scenérii vyhledávanou turistickou lokalitou a v létě jeho písčité pláže s mělkými jezírky lákají ke koupání. Kolem Seče prochází zeleně značená turistická cesta vedoucí ze Křtin do Rudice. Nedaleko okraje lomu je parkoviště a informační tabule zdejší Naučné stezky Rudické doly. Vstup do prostoru lomu je sice oficiálně zakázán, ale z důvodu výjimečnosti a atraktivity lokality je tolerován. V budoucnu by se lom mohl stát novou přírodní památkou. Jezírka jsou domovem mnoha druhů obojživelníků.
Luděk Vláčil, 21.5. 2020

    popis

    Lom byl otevřen v polovině 20. století a zdejší žáruvzdorné písky a jíly se používaly v blanenských slévárnách. K ukončení těžby došlo v roce 1993. Lom dosahující hloubky kolem 20-30 m představuje jediný větší odkryv sedimentů jurského až spodnokřídového stáří, označovaných jako rudické vrstvy. Zarovnaný reliéf Rudické plošiny, na němž se rudické vrstvy nacházejí, představuje převážně

    Luděk Vláčil - zdroj: http://www.rudice.cz a další, 21.5. 2020


    Vložit do oblíbených
    Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Rudice

    Místa v okolí

    Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 273 Základní informace místa
    ID místa: 14892
    Typ místa: příroda
    Podkategorie: Array
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: příležitostně
    Odkaz: https://www.hrady.cz/index.php?OID=14892
    Uveřejněno: 23.5.2020
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama