Památkově chráněná zděná barokní sloupková boží muka jsou prvně zachycena již v I. vojenské mapování - josefském probíhajícím v letech 1764-1768 a 1780-1783.
© Luděk Vláčil 06/2020
Graficke pismenko Městys Doubravice nad Svitavou se nachází na Moravě v okrese Blansko v Jihomoravském kraji. Nejvýznamnějšími památkami jsou zřícenina hradu Doubravice a kostel svatého Jana Křtitele. K dalším památkám patří socha svatého Šebestiána a dvoje boží muka. Zajímavější a lépe udržovaná boží muka stojí u pštrosí farmy v jižní části Doubravice v ulici Jarní u hlavní cesty vedoucí do Rájce.

historie

Zděná sloupková barokní boží muka jsou prvně zachycena již v I. vojenské mapování - josefském probíhajícím v letech 1764-1768 a 1780-1783. Drobný sakrální architektonický objekt je důležitým prostorotvorným prvkem a dokladem lidové zbožnosti. Stavba je od roku 1958 nemovitou kulturní památkou.
    Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz/bozi-muka-18062015 a další, 23.6. 2020
    křížek, boží muka