Hradiště osídlené snad v pravěku a době hradištní zabíralo prostor ostrožny o ploše asi 3,5 ha přirozeně chráněné ze tří stran strmými svahy. Na severu bylo opevněno dodnes dobře patrným, 7 metrů širokým příkopem a mohutným valem.
© Luděk Vláčil 01/2018
Hradiska byla předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Dodnes se zachovala v podobě terénních nerovností, valů a příkopů. Jedna taková lokalita se nachází asi 1 km severozápadně od středu obce Luleč, v Konické vrchovině, která je součástí vrchoviny Drahanské. Hradisko naleznete na vrcholku malé ostrožny vybíhající k jihu v lokalitě zvané "Kolovratice" v nadmořské výšce okolo 408 metrů, jižně od vrchu " Nad Skálou" (438 m n. m.), severo-severovýchodně od místního koupaliště, kde se dá zaparkovat. Od koupaliště je to na vrchol hradiska jen přibližně 350 m. Na dohled odtud, v lokalitě "Sv. Martin" či "Boží stoleček", se nacházelo další, mnohem větší hradisko, které je však bohužel značně narušeno pozdější činností.
historie

V lokalitě "Kolovratnice", vzdálené asi 1 km severozápadně od středu obce Luleč, nad údolím přítoků Lulečského potoka vybíhá k jihu malá ostrožna. Z jihozápadu a jihovýchodu prostor ostrožny, převyšující soutok potoka asi o 100 metrů, přirozeně chrání příkré, místy až velmi příkré svahy. Hradiště zabíralo prostor protáhlého hřebenu ostrožny o ploše asi 3,5 hektaru a mělo nepravidelný, přibližně kosodélný půdorys o rozměrech 180, 70, 230 a 200 metrů. Od severu bylo chráněno dodnes dobře patrným 7 metrů širokým příkopem a mohutným valem. Opevnění probíhalo od jihozápadu k severu, kde se po 68 metrech lomí a směřuje ze svahu jihovýchodním směrem, kde po 200 metrech končí. Šířka opevnění se pohybuje v rozmezí 16-20 metrů. Hloubka příkopu vůči okolnímu terénu je zhruba 1-1,5 metru. Převýšení mezi dnem příkopu a korunou valu se pohybuje v rozmezí 2,8-3,2 m. Na východním okraji hradiště se z opevnění zachoval pouze…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004., a další, 6.2. 2018

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Luleč