Zámek, pův. středověká tvrz (13. stol.), přestavěná r. 1574 na renesanční zámek. Poničen za třicetileté války. V 17. stol. obnoven a barokně přestavěn. Pozdější empírové úpravy odstraněny při celkové rekonstrukci v l. 1960-68. Od r. 1969 sídlem Okresního vlastivědného muzea, dnes Muzea Blansko.
zámecké nádvoří

Prohlídkové trasy:

Expozice zámku:
1) Figurální litina z blanenských železáren – nádvoří zámku
2) Objevitelé Moravského krasu
3) Hrady blanenského okolí
4) Nejstarší hutě
5) Dekorativní a užitková litina 19. a 20. století
6) Bydlení na blanenském zámku
7) Historické interiéry
8) Chemická laboratoř barona Reichenbacha
9) Historie měřicí techniky

Trasy:
Velký okruh: Expozice 1. – 9. a současně probíhající výstava v Malé výstavní síni. Doba trvání cca 90 minut.
Malý okruh zámecký: Expozice 1., 5., 6., 7. a současně probíhající výstava v Malé výstavní síni. Doba trvání cca 60 minut.
Malý okruh muzejní: Expozice 1., 2., 3., 4., 8., 9. a současně probíhající výstava v Malé výstavní síni. Doba trvání cca 60 minut.
Chemická laboratoř barona Reichenbacha: Expozice 8.
Historie měřicí techniky: Expozice 9.
Malá výstavní síň: Příležitostné výstavy

Zámek Blansko

Uvedené prohlídkové okruhy již neplatí.

Věra Juračáková, 20.9. 2022

historie

Renesanční zámek byl vystavěn na přelomu 16. a 17. století na místě tvrze, která byla zbudována patrně ve 13. století. Základy válcové věže, která se nám zachovala dodnes, pocházejí z románského období. Tvrz byla v polovině 15. století upravena tak, aby mohla sloužit držitelům panství po zániku hradu Blanseka jako sídelní objekt. Roku 1574 byla zahájena přestavba na renesanční zámek, která byla dokončena roku 1604. V držení panství se vystřídalo několik majitelů, z nichž k nejznámnějším patři rod Salmů, který měl své hlavní sídlo v blízkém Rájci. R. 1960 byla zahájena celková rekonstrukce zámku (dle plánů arch. Lubora Laciny), po jejímž dokončení se stal zámek r. 1969 sídlem Okresního vlastivědného muzea, dnes Muzea Blansko. V muzeu lze lze shlédnout výstavy týkající se Moravského krasu, historie hutnictví, historie dekorativní a užitkové litiny, historie hradu Blanseka a další.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

3.5.2008 17:22 Jaroslav Sadílek
Válcová věž v nároží zámku vznikla teprve v polovině 19. století při historizující přestavbě zámku a sloužila jako vyhlídková terasa, přístupná ze salonu v patře budovy. Takže žádný pozůstatek románského sídla!!! Údajné renesanční fresky na fasádách nádvoří, trámové stropy v interiérech a část údajně renesančních kleneb jsou dílem úpravy zámku v průběhu šedesátých let 20. století, kdy bylo cílem přestavět objekt do renesanční podoby, kterou nikdy v tomto rozsahu neměl. Ze stejného důvodu dochází rovněž k úpravám nádvorních arkád, které jsou v úrovni přízemí barokní a v patře klasicistní (klenby v nich jsou novodobé). Upozornění: správa zámku tyto informace úzkostlivě tají, stejně jako výsledky stavebně historického průzkumu autora tohoto komentáře.
4.5.2008 19:11 Pavel Zany Komárek, korektor
V tom případě vám nic nebrání podělit se o tyto informace alespoň s námi v nějakém obsáhlejším textu, budeme jen rádi :) redakce
Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Blansko