Zaniklý pozdně románský kostel ze 13. století, součást starší – rovněž zaniklé – osady na Trstenické stezce. Kostel si až do svého zrušení v roce 1787 zachoval románskou podobu. Dochovala se část zdiva vyznačující půdorys.
místo kde stával kostel sv. Klimenta od východu
Zřícenina kostela je velmi dobře viditelná – stojí uprostřed pole na výrazné vyvýšenině s několika vzrostlými stromy, přímo k ní však nevede žádná cesta. Ze dvou stran je lokalita chráněna příkrými srázy. Na místě stojí dva kříže – starší kamenný (snad barokní) a novodobý dřevěný dvouramenný kříž, připomínající vztah místa k cyrilo-metodějské legendě.
Milan Caha, 24.10. 2007
historie

Kostelík sv.Klimenta stával na návrší asi 1,5 km jihozápadně od Lipůvky. Do roku 1750 sloužil obci jako farní kostel a až do svého zrušení v roce 1787 si zachoval pozdně románskou podobu. Kostel byl snad původně opevněný. Byla to jednoduchá jednolodní, orientovaná stavba, s obdélníkovou lodí a polokruhovou apsidou. Na západní straně měl hranolovou věž. Vstup byl na jižní straně. Kostelík byl součástí starší osady na Trstenické stezce – snad z 10. či 11. století, která u něj až do 15. století stávala. Kolem kostela byl hřbitov, který byl rovněž zrušen v roce 1787. Kolem dobře rozeznatelného půdorysu kostela se nachází velké množství rozvaleného materiálu – kvádry převážně z červeného pískovce a slepence nesou stopy opracování, nenašel jsem však žádné pozůstatky kamenické výzdoby.

Milan Caha, zdroj: Odehnal, F., Podborský, V. (ed.) Sv. Kliment u Lipůvky. Významná památka z počátku našich dějin., Brno, 1996., 24.10. 2007

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Lipůvka