Nepotvrzené místo středověkého hrádku na velmi příhodném výběžku nad severním okraji obce, nesoucí jasné terénní úpravy, naznačující, že zde patrně stálo sídlo příslušející ke vsi Vítovice
Celkový pohled na lokalitu od východu
© Roman Řezáč 01/2008
Příhodná lokalita, kde mohl stát zatím archeologicky nepotvrzený hrádek, se nachází severně nad obcí, na výrazném výběžku na běžných mapách neznačeného, nad turistickou cestou kolem Vítovického potoka. Místo je porostlé vysokými stromy, v letních měsících tak bude značně ukryté v zeleni. Povrch je zatravněný a v blízkosti se nachází hřiště. Těsně před předpokládaným šíjovým příkopem stojí dvě „kadibudky“. Podle povrchního a z dostatečné vzdálenosti provedeného ohledání jsou staršího data, nevalné konstrukce a vzhledu. Blízké hřiště patrně slouží či sloužilo k místním zábavám (neověřeno).
popis

Možné místo středověkého hrádku, na úzkém výběžku nad severním okrajem obce. V prvé řadě je třeba upozornit, že toto místo není potvrzeno archeologickým výzkumem a považujeme je za místo středověkého hrádku pouze podmíněně. Že zde hrádek či opevněné sídlo mohlo stát, usuzujeme z velice příhodného utváření terénu, polohy na strategickém místě přímo nad obcí a v neposlední řadě ze zřejmých terénních úprav a náznaku příkopů. Stejně tak stavbě sídla nahrává částečně i historické okolnosti osudů vsi ve středověku (viz historie). Podobně je například situovaný hrádek zvaný Dobřínsko (okr. Znojmo). Stejně jako toto místo není zatím doložené archeologickým výzkumem či nálezy. Zaujalo také dlouhý a velice úzký výběžek s podobným terénním utvářením. Archeologicky potvrzený je však hrádek Újezd u Černé Hory, který patří také k sídlům situovaným na extrémně úzkém konci hřebene. Výběžek je vítečně chráněný od jihozápadu, kde stráň příkře spadá až…  číst dále

Další texty popis

Historie a souvislost s blízkým Hrádkem u Vítovic

V první řadě je třeba jasně oddělit dvě lokality, blízké názvem i polohou. Námi popisovaný hrádek Vítovice hned nad obcí a lokalitu zvanou Hrádek u Vítovic, vzdálenou asi 1 km severozápadně od obce. Středověká historie obou není vůbec vyjasněna. Hrádek u Vítovic, možné další středověké sídlo, také není archeologicky potvrzeno a uvažuje se, že pokud sloužilo ve středověku, tak jen jako základna bojových oddílů. Že však byl Hrádek u Vítovic osídlen již v pravěku, potvrzeno je. Nálezy z let 1982 a 1988 pocházejí z kultury jevišovské z pozdní doby kamenné a z kultury horákovské z doby halštatské. Jisté je, že ves Vítovice koupil v roce 1406 Mikeš Roman z Myslejovic. Jeho synem byl Petr Roman z Vítovic. Ten byl na straně vládnoucího rodu a v Zikmundových službách se jistě uplatňovala velice často i jeho bojová družina, která působila na střední a jižní Moravě. Služba to byla velice výnosná,…  číst dále

Půdorys lokality dle M. Plačka
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• 1406

Vítovice koupil Roman z Myslejovic.

• 1437

Zdá se tedy, že opevnění na Hrádku u Vítovic sloužilo do tohoto roku za působení Petra Romana.

• 1448

Vítovice připadly Šumicím.

• 1982

Archeologické nálezy pocházející z kultury jevišovské z pozdní doby kamenné a z kultury horákovské z doby halštatské.

• 1988

Archeologické nálezy pocházející z kultury jevišovské z pozdní doby kamenné a z kultury horákovské z doby haštalské.

Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Pozořice