Mlýn postavil r. 1840 mlynář Matuška na návrší nad obcí Němčice. Od r. 1925 sloužil již jen ke šrotování. Po r. 1945 přestal plnit i tuto funkci a sloužil jako dům posledního mlynáře až do r. 1965. V 70. letech 20. stol. přebudován k rekreaci, které slouží dodnes. V r. 2002 zrekonstruován.
© Luděk Vláčil 12/2015
Obec Němčice se nachází v okrese Blansko v Jihomoravském kraji. Jižně od obce, na holém návrší, stojí zachovalý a udržovaný větrný mlýn holandského typu z roku 1840, č. p. 98. Je obklopen několika objekty dotvářejícími jeho kouzlo. Jsou to především roubené stavení, kamenný sklípek a dvě imitace včelích úlů. V současnosti je využíván jako soukromý rekreační objekt a není veřejnosti přístupný.
popis

Mlýn kruhového půdorysu je neomítnutou kamennou stavbou o průměru 9,5 metru a výšce 8,5 metru s šindelovou střechou a charakteristickým krátkým hřebenem. Jehlancovitá střecha budovy je vysoká 3,5 metru. Dodnes se nedochovalo větrné kolo ani žádná část mlecího zařízení. Údajně se však připravuje jeho replika. Ve vrchní části stavby jsou umístěny dvě kovové obruče obepínající stavbu. Budova mlýna měla původně dvě podlaží, přičemž v horní části tzv. podstřeší se nacházelo další dřevěné mezipatro s dřevěnou konstrukcí, která nesla mlýnskou stolici. Po ukončení funkce mlýna byla budova nejprve přebudována na obydlí a později k rekreaci.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.povetrnik.cz/rs/view.php?cisloclanku=2006011803 a další, 29.12. 2015

historie

Mlýn postavil v roce 1840 mlynář Matuška. Z dalších let se o mlýnu nedochovaly prakticky žádné historické zprávy. Od roku 1925 mlýn již jen šrotoval. Po skončení 2. světové války se zde již ani nešrotovalo. Posledním mlynářem byl Vilém Hebelka, který ve mlýně žil až do roku 1965. Poté začal sloužit k rekreačním účelům. Stavba byla opravena, omítnuta a na střeše přibyly dva komíny. V roce 2002 provedl nový majitel celkovou rekonstrukci mlýna. Připravuje se dokonce i osazení perutěmi, po čemž by z něj byla ještě krásnější krajinná dominanta.

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Němčice