Svou architekturou poměrně ojedinělý barokní kostel sv. Vavřince vznikl v r. 1717 na místě starší kaple. Současná střecha s lucernou je výsledkem úpravy z r. 1928. V r. 1969 byl částečně vyměněn interiér.
© Luděk Vláčil 06/2020
Graficke pismenko Lhota Rapotina je moravská obec leží 4 km jihozápadně od města Boskovice v údolí řeky Svitavy. Výraznou stavbou obce je netradiční kostelík sv. Vavřince s velkou cibulovitou střechou přecházející v lucernu zakončenou makovicí. Jedná se údajně o nejmenší filiální kostel v ČR s třetí největší střechou ve tvaru cibule. Kostelík najdete u hlavní silnice do Boskovic, po níž prochází i cyklistická trasa č. 5203. K dalším kulturním památkám obce patří lovecký zámeček a socha sv. Jana Nepomuckého

historie

Architektonicky poměrně ojedinělý barokní kostel sv. Vavřince, na centrálním půdorysu, vznikl v roce 1717 na místě starší kaple. Kostelní varhany pocházejí z roku 1765 a ovládají se taháním, na rozdíl od většiny starých varhan, na které se při hraní šlapalo. V roce 1928 vichřice odnesla původní střešní došky, které byly téhož roku nahrazeny eternitem. Z té doby pochází i první údaj o zvonech, kdy byly v nové věžičce nainstalovány dva zvony: sv.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz, https://blanensky.denik.cz a další, 5.7. 2020
     Blansko  (BK)
    Lhota Rapotina