Vlastní vila, kterou si Dušan Jurkovič postavil v roce 1906 ve stylu lidové secese. Vila sloužila i jako ateliér a výstavní sál architektovy tvorby. Po totální rekonstrukci byla v roce 2011 zpřístupněna a slouží i jako dokumentační středisko architektury.
Tam se chci podívat
pohled na vilu ze zahrady
Jurkovičova vila byla prvním domem, který stavitel ve městě postavil. Pozemek byl koupen Jurkovičem roku 1905 a rok na to začala stavba vily. Projekt vily byl inspirován nejmodernějšími vilovými stavbami od Josefa Marii Olbricha, nebo Josefa Hoffmanna. Dominantní v tomto domě je patrová hala se schodištěm. V té době se jednalo o velmi moderní prvek, který byl přejímán architekty z britských vzorů. Ve své době se jednalo o nejmodernější dům ve městě. Vila musela být dokončena v polovině roku 1906, neboť zde byla od 26. 7. – 20. 10. 1906 otevřena expozice Dušana Jurkoviče. Jednalo se o výstavu architektury a uměleckého průmyslu. Byla uspořádána brněnským Klubem přátel a umění. Hlavním exponátem byla vila jako taková. V přízemí se nacházel dětský pokoj, ložnice a koupelna – zde Jurkovič prezentoval své obrazy, kresby a modely. Kolem domu byla zahrada ...
L.H. (podle Moravská galerie v Brně, www stránky vily), 9.7. 2011

popis

Dům spojuje jedinečným způsobem prvky britské a vídeňské moderny s folklórními inspiracemi. Má velmi zajímavé konstrukční řešení. Jako hlavní stavební materiál byl použit kámen, dřevo a korek. Vyzděná podezdívka z lomového kamene nese dřevěnou trámovou konstrukci. Hrázděné zdi jsou vyplněné udusanou směsí strusky, písku a hydraulického vápna, které pokrývá korková izolace. Zvnějšku byly korkové

Jihomoravský kraj,  Brno-město  (BM), Brno