První písemná zmínka o obci pochází z r. 1349. Za husitských válek ves zanikla. Později byla obnovena pouze její část. V centru obce u hlavní silnice stojí zvonice, která navazuje na sousední budovu. Před vchodem do zvonice je černozlatý kříž.
© Luděk Vláčil 10/2015
V centru obce u hlavní silnice stojí zvonice, která navazuje na sousední budovu. Před vchodem do zvonice je černozlatý kříž. Obec Podomí patří do římskokatolické farnosti Krásensko. Jihozápadně od Podomí se nachází soustava bunkrů z 2. světové války a jihovýchodním směrem od obce jsou pozůstatky zaniklé středověké vsi Hamlíkov.
historie

Ves Podomí vznikla v dobách velké kolonizace v průběhu 13. století. Podomí je prvně zmiňováno roku 1349, kdy Vok z Holštejna kupuje od Čeňka z Lipé hrad Holštejn s vesnicemi, mezi nimiž byla i ves Boda (Podomí se na listině uvádí jako Boda). Za husitských válek ves zanikla. V roce 1464 získal polovinu zaniklé vesnice Podomí Smilka z Loděnice. Tato část vsi byla posléze včleněna do územního katastru sousední vsi Senetářova a již nebyla obnovena. Pustá východní část vsi byla někdy v letech 1550-1567 znovu osídlena a existuje dodnes. Za 2. světové války bylo Podomí násilně vystěhováno a sloužilo jako střelnice.

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Podomí