Kostel a fara byly v Němčicích již před r. 1358. Po r. 1621 fara zanikla. Původně gotický kostel byl r. 1786 přestavěn a v r. 1844 rozšířen. V r. 1994 byl prohlášen kulturní památkou. V kostele jsou zvony z let 1519 a 1551.
© Luděk Vláčil 12/2015
Uprostřed obce na vyvýšenině stojí filiální kostel sv. Mikuláše. Je 16 m dlouhý, 7 m široký a 6,5 m vysoký. Ve věži, asi ve dvou třetinách délky stavby, jsou zavěšeny dva staré zvony, jeden pochází z roku 1519 a druhý z roku 1551. Zvony se dodnes dochovaly pro svůj obsah stříbra, díky tomu nebyly použity k válečným potřebám. Nad oltářem je zavěšen obraz svatého Mikuláše, jemuž je kostel zasvěcen. Velké plátno obrazu je umístěno v jednoduchém dřevěném rámu. Mikuláš je zde zobrazen jako biskup a za ním se rozprostírá krajina s němčickým kostelem. Protože byl originál obrazu značně poškozen vlhkem, v roce 1965 jej přemaloval Josef Václavovič a v kostele je umístěna jeho kopie. Kostel je obehnán kamennou zdí, se schody, sloupy a křížem u vchodu, která mu dodává zajímavější vzhled.
historie

První písemná zmínka o Němčicích pochází z roku 1358, kdy je Ježek z Doubravice prodal Oldřichu z Boskovic. Již v té době byl v obci i kostel a fara. Později jsou Němčice v držení Jana Lhotského ze Ptení a poté Bohuše z Drnovic. V roce 1529 se stala ves součástí panství Rájeckého. Fara v Němčicích je naposledy zmiňována roku 1621. V nastalých náboženských třenicích fara zanikla a Němčice byly přifařeny k Doubravici. Po zřízení samostatné farnosti ve Sloupu v roce 1750 se Němčice staly součástí sloupské farnosti. Původně gotický kostel sv. Mikuláše byl kolem roku 1786 přestavěn. Při přestavbě byl zbudován na západní straně stavby presbytář, oltář z východní strany byl přenesen a na jeho místě vestavěn dřevěný kůr. Od té doby má kostel oltář umístěn na západě, tedy opačně než je tomu zvykem. V roce 1844 byla za 1553 zlatých přistavěna západní část a kostel tak získal svou dnešní…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Němčice