Majitel panství Loučeň Karl von Fürstenberg nechal na nevýrazné ostrožně nad prameništěm Boží vody zřídit pomník vojákům svého pluku, kteří padli při obléhání Huningue na přelomu let 1796–97. Klasicistní památník získal svůj název podle zpodobnění pěchotní helmy na vrcholu sloupu.
Pohled od červené turistické značky
© Ivan Grisa 06/2011
Oblast Boží vody s památníkem Helma a pomníkem Karla Boromea von Fürstenberg je přístupná po červené turistické značce z Loučeně (asi kilometr k severovýchodu, zpoplatněné parkování u zdejšího zámku) či Jabkenic (asi kilometr jižně od rozcestí Pod Květníkem na silnici II/275, kde lze zaparkovat).

Pomník Helma u Loučeně

Poslední fürstenberský majitel Loučeně, kníže Karl Boromeus von Fürstenberg, velel rakouským vojskům ve válce proti revoluční Francii. Jedním ze střetnutí, která měla za cíl vytlačit francouzskou armádu z pravého břehu Rýna, bylo obléhání města Huningue, které proběhlo v období 26. 10. 1796 – 5. 2. 1797. U města, které se nachází na levém běhu řeky přímo pod švýcarskou Basilejí, byla svedena série krvavých bitev, ze kterých byl patrně nejhorší útok na francouzské pravobřežní předmostí, zahájený 3. 12. 1796, při kterém padlo 2000 císařských vojáků a 800 Francouzů včetně jejich velitele, generála Abatucciho. Boje nakonec skončily po dalších peripetiích až vyklizením předmostí 5. 2. 1797. Kníže Fürstenberg nechal po návratu domů v oboře severovýchodně od Loučeně postavit padlým ze svého pluku pomník, který záhy podle pěchotní vojenské pokrývky hlavy (tzv. kasket), provedené v kameni na vrcholu sloupu, získal název Helma. Spolu s nedalekým pomníkem…  číst dále

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Loučeň