Nová a Stará Rasovna je součástí PR Bílá voda (vyhl. 3.8.2000 na katastrálním území obce Holštejn, o ploše 31,7 ha). Potok Bílá voda se zde zanořuje do hlubin země. V podzemí se stéká se Sloupským potokem a tvoří říčku Punkvu.
propadání Bílého potoka do Nové Rasovny
© Jan P. Štěpánek 05/2017
Nová a Stará Rasovna místa v nichž potok Bílá voda mizí v hlubinách země jsou součástí tajemného světa podzemí CHKO Moravský kras. Původní ponor potoka Bílá voda Stará Rasovna je dnes již suchý a potok se do tohoto systému vlévá jen při povodních, kdy ponor Nová Rasovna nestačí pobrat všechnu vodu. Zajímavostí je, že se ponor nachází při vstupu do nepřístupné jediné ledové jeskyně v Moravském krasu a teplota se zde může pohybovat až okolo bodu mrazu. Novou Rasovnu najdete na červeně značené turistické stezce vedoucí pod hradem Holštejn, západně od něj, mezi stezkou a východně od ní se nacházející silnicí II/373. Blíže ke zřícenině hradu se nachází Nová Rasovna a asi o 200 m dál Stará Rasovna. Nesnažte se k těmto místům dostat od silnice, je to příliš nebezpečné !!!! Bohužel v letních měsících může být i tento propad vyschlý, protože ...

historie

Mohutný ponor potoka Bílá voda do podzemních prostor Moravského krasu nedaleko Holštejna. Prvně se podařilo do Rasovny nahlédnout v r. 1858 Jindřichu Wankelovi, po něm se o sestup do Rasovny pokusili Dr. M. Kříž, F. Koudelka a R. Trampler. Žádný z nich však původní Wankelův výzkum nepřekonal. Tajemství nových, dosud neobjevených prostor zlákalo v r. 1899 Wankelova vnuka Karla Absolona, který podzemní prostor zkoumal

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Holštejn