Památkově chráněná boží muka barokního typu z počátku 19. století u areálu Mysliveckého stadionu v Brně - Králově Poli. V roce 2000 opravena a doplněna novými malbami. První zastávka poutní cesty do Vranova.
Boží muka u Mysliveckého stadionu na Kociánce.
Boží muka se nacházejí těsně za vstupem do areálu Mysliveckého stadionu (nalevo od restaurace Hubert). Jsou přístupné městskou hromadnou dopravou od královopolského nádraží (zastávka na znamení "Myslivecký stadion"). Několik metrů odtud po silnici na Soběšice napravo odbočka lesní cesty, která vás zavede do údolí potůčku s několika pěknými rybníky, podél nichž se dá vrátit do Králova Pole, nebo si udělat procházku ke kapli sv. Antonína se studánkou pod Lesnou.
Milan Náplava, 14.1. 2008
popis

Jednoduchá boží muka pilířového typu, krytá sedlovou střechou s dvojramenným křížem. V nikách primitivní malůvky sv. Huberta, patrona lovu a lovců a Panny Marie s Ježíšem v náručí. Ve štítu znázorněná Boží oka. V rámci drobných sakrálních památek v okolí Brna - Králově Poli patří boží muka na Kociánce mezi nejhodnotnější a jsou památkově chráněna.

historie

Boží muka pozdně barokního typu byly vybudovány kolem roku 1800 zřejmě farností v Králově Poli pro potřeby modliteb poutníků směřujících na pouť do 7 km vzdáleného Vranova s kostelem Narození Panny Marie a paulánským klášterem. Samotná klasicistní křížová cesta je vybudována později v 19. století a začíná těsně za poslední brněnskou městskou částí Útěchov. Boží muka na Kociánce opraveny roku 2000 a doplněny novodobými obrazy.

Milan Náplava podle Památek Brna (1991), 14.1. 2008

Jihomoravský kraj,  Brno-město  (BM), Brno-Královo Pole