Funkcionalistická vila byla postavena r. 1930 (arch. Ludwig Mies van der Rohe) rodinou Tugendhatů. R. 1939 vila zabrána gestapem, stavebně upravena ve 40. letech. Zdevastována r. 1945. Poté zde bylo rehabilitační centrum. Rekonstrukce v l. 1981-85 a 2010-12. Od r. 2001 je na seznamu památek UNESCO.
Zahradní průčelí vily.
Naše funkcionalistická perla v Brně, právem zapsaná mezi památky světového kulturního dědictví UNESCO, neobeznámeného kolemjdoucího příliš nezaujme. Z ulice se nabízí pohled pouze na severovýchodní část vily, tedy na kompaktní zdi a dlážděnou terasu, zatímco ona mnohem zajímavější západní část domu, neobvyklá především dlouhou prosklenu stěnou, je situována do zahrady a tudíž zůstává zvědavým očím skryta. Z ulice Černopolní se vstupuje do třetího patra. Terasa pokračuje i na jihozápadní straně budovy, kde architekt Ludwig Mies van der Rohe umístil mimo jiné i dětské hřiště. V tomto patře jsou umístěny ložnice - pro každého (včetně manželského páru textilních magnátů Tugendhatových) se počítalo s jednou samostatnou místností. Druhé podlaží kromě kuchyně nabízí i velmi netradičně vyřešený obývací prostor, pouhými úseky stěn ...
Mass, Turyna Petr; Lucie Nižaradzeová, 26.3. 2005

Na oficiálních internetových stránkách http://www.tugendhat.eu je pěkně zpracovaná 3D prezentace.
    Prohlídkové okruhy, ceník
    STANDART OKRUH (60 min) - obytné prostory vily: 3. nadzemní podlaží (tzv. ložnicové patro): horní terasa, vstupní hala, rodičovská sekce, dětská sekce. 2. nadzemní podlaží: hlavní obytný prostor, přípravna, kuchyň, zahrada (dle povětrnostních podmínek). TECHNICKÝ OKRUH (90 min) - obytné prostory a technické zázemí vily: rozšíření prohlídkového okruhu STANDART o technické zázemí vily - strojovna

2.3. 2012

historie

Funkcionalistická vila byla postavena v l. 1929-1930 podle projektu architekta Ludwiga Mies van der Rohe, stavbu zadali manželé Fritz a Greta Tugendhatovi, bohatí průmyslníci. Jejich přáním bylo postavit prostorný moderní dům jasných a jednoduchých tvarů. Tugendhatovi zde žili do r. 1938, kdy emigrovali (židovský původ). R. 1939 zabralo vilu gestapo a r. 1942 se stala majetkem Německé říše. Ve 40. letech, kdy zde měl

Jihomoravský kraj,  Brno-město  (BM), Brno