Funkcionalistický chrám sv. Augustina dal postavit starobrněnský klášter augustiniánů. Projekt vypracoval arch. Ing. Vladimír Fischer. Chrám byl postaven v l. 1930 - 1934, 5. 5. 1935 vysvěcen. Výzdobu vytvořili brněnští umělci. Od r. 1938 samostatná farnost. Od r. 1958 je národní kulturní památkou.
celkový pohled z parku na Kraví hoře
© Jan P. Štěpánek 03/2005
Kostel sv. Augustina ve Stránicích dominuje náměstí Míru v místě zvaném Kraví hora. Pozdně konstruktivistická stavba, tvořená železobetonovým skeletem s cihlovými výplněmi, pochází z let 1930-35 podle projektu V. Fischera. Kostel postavili augustiniáni ze starobrněnského kláštera u příležitosti 1500. výročí smrti sv. Augustina. V roce 1938 byla při kostele zřízena samostatná farnost, vyčleněná z farnosti starobrněnské. Kostel tvoří dominantu zdejší Masarykovy čtvrti. Pro svou pravidelnost je využíván zdejšími studenty geodesie k výuce pozemní fotogrammetrie.
jps7, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), 14.12. 2004
historie

Kostel sv. Augustina byl postaven ve funkcionalistickém stylu (či pozdně konstruktivistickém - Karel Kuča) v době mezi světovými válkami. Stavbu nechal vybudovat starobrněnský klášter augustiniánů ve své rozsáhlé farnosti při příležitosti jubilejního výročí 1500 let od úmrtí velkého církevního učitele sv. Augustina. Projekt vypracoval arch. Ing. Vladimír Fischer, profesor ČVUT v Brně. V den výročí, 28. 8. 1930, byl položen základní kámen chrámu. Až r. 1932 byla vyřízena stavební povolení, a stavba byla dokončena v létě 1934. Dne 5. 5. 1935 byl kostel slavnostně vysvěcen brněnským biskupem ThDr. Josefem Kupkou. Malířskou a sochařskou výzdobu kostela vytvořili brněnští umělci (Vladimír Fischer, Josef Axman, Václav H. Mach, František Fabiánek, František Süsser, Petr Pištělka, František Myslivec, Milena Šimková-Elgrová). Současně s kostelem byla postavena fara. Klášter nadále financoval samostatnou duchovní správu kostela a 1. 9. 1938 byla zřízena…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Brno-město  (BM), Brno