Kostel postavený johanity v 13. století zřejmě na místě starší kaple, v r. 1598 opraven a nově zaklenut. Zbořen v r. 1785. Na jeho místě stojí na travnaté ploše barokní kříž z roku 1791. Archeologický průzkum potvrdil hřbitov okolo bývalého kostela.
Místo kde stál kostel sv. Víta, vlevo správní budova dvora a vpravo zrekonstruovaný klášter.
V okolí dnešního barokního kříže na místě zaniklého kostela sv. Víta si lze ještě prohlédnout areál kláštera s kostelem, barokní správní budovu klášterního velkostatku a nedaleko se nachází i empírový zámek Kociánka. Od královopolského nádraží vyjíždí autobusy do lesnatého okolí Útěchova (hrad Ronov) a Vranova (barokní poutní kostel a klášter paulánů s empírovou hrobkou Lichtenštejnů, gotický kostelík na skále ve Svaté Kateřině, zbytky Starého hradu a Nový hrad, slepencové skalní město Babí lom s rozhlednou, zbytky hradu a gotický kostel v Lelekovicích). Z Lelekovic lze pokračovat pěkným údolím Ponávky se soustavou rybníků a zaniklým jehnickým nádražím do Brna - Mokré Hory.
Milan Náplava, 2.12. 2007
popis

Podle obrazu okolí kláštera ze 17. století byl kostel sv. Víta nevelkou jednolodní gotickou stavbou s barokními úpravami. Měl nevelkou věžičku s barokní bání a byl obehnán vysokou zdí, která obepínala prostor hřbitova.

historie

Kostel sv. Víta v Brně - Králově Poli stál přibližně v prostoru dnešní travnaté plochy s barokním křížem na rohu ulic Božetěchova a Kolárova v těsném sousedství klášterního velkostatku (jeho správní budovy – zámečku) a kartuziánského kláštera. Klášter byl ovšem mladší, byl založen na místě statku markraběte Jana Jindřicha v r. 1375. Farní správu měli v Králově Poli od 40. let 13. století křižovníci ze Starého Brna, od roku 1638 do zrušení kláštera náležela farnost ke sv. Jakubu v Brně. Kostel sv. Víta postavili johanité, řád maltézských rytířů ze Starého Brna v době, kdy bylo Královo Pole přifařeno k jejich kostelu sv. Václava. Uvádí se, že v místě stála původně menší kaple, která byla přebudována a 21. 6. 1279 nově vysvěcena Jindřichem, biskupem varnijským v zastoupení biskupa Bruna. Prohlásil přitom, že k oratoři patří desátky, 1 lán, 2 dvorce a hospoda v Králově Poli, dále desátky z vinic…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Brno-město  (BM), Brno-Královo Pole