Židovský hřbitov byl založen patrně brzy po osídlení oblasti židovskými rodinami někdy v 2. pol. 15. stol., V písemných pramenech je zmiňován až r. 1594. Nejstarší čitelný náhrobek je z r. 1621, na hřbitově je přibl. 1 300 náhrobků převážně barokního a klasicistního typu. Poslední pohřeb r. 2006.
Část hřbitova
© Roman Řezáč 12/2004
Zachovaný a cenný židovský hřbitov se nachází nedaleko synagogy, vstup k němu je z dnešní Skálovy ulice.

turistické

Židovský hřbitov se nachází za domky, východně od silnice směrem na Rousínovec, asi 300 m od synagogy, dnes se k němu nejlépe dostanete z ulice Skálova. Zdá se však, že vchod je trvale uzamčený. Na západní straně rozlehlý hřbitov sousedí se zástavbou, na východní straně je však úzké pole a rozpadající se nízká zídka dovolí nahlédnout dovnitř.
    KONTAKT PRO POTŘEBY PROHLÍDKY ŽIDOVSKÉHO HŘBITOVA V ROUSÍNOVĚ: marcech.rous@seznam.cz
    martin, 18.5. 2005

historie

Židovský hřbitov v Rousínově vznikl patrně nedlouho po osídlení oblasti židovskými rodinami, které se zde začaly hromadně usazovat od poloviny 15. stol. po vypovězení Židů z moravských královských měst r. 1454. Samotný hřbitov se v písemných pramenech poprvé zmiňuje r. 1594. Nejstarší čitelný náhrobek je z r. 1621. Hřbitov byl v průběhu let několikrát rozšiřován. Náhrobky jsou většinou barokního a

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Rousínov