Empírový kostel postavený v l. 1816–21 na místě dřevěného gotického kostela. Roku 1861 blesk zničil věž a požár roztavil zvony. Jednolodní stavba s trojboce zakončeným závěrem, osovou sakristií a hranolovou věží v průčelí.
Potštejn je městečko v údolí Divoké Orlice, kterému vévodí zřícenina stejnojmenného hradu. Zdejší kostel sv. Vavřince stojí před potštejnským zámkem. Jedná se o stavbu v empírovém stylu z let 1816–21. Tehdy stavba nahradila původní dřevěný gotický kostel. Přesto měl i nový kostel na mále, když r. 1861 blesk zničil věžiště a střechu. Požár byl tak velký, že se rozlily i zvony. Z vybavení kostela se z této doby dochoval oltářní obraz sv. Vavřince od Ant. Machka. Cenný je i vstupní portál a několik soch v blízkosti svatostánku – např. socha sv. Jana Nepomuckého (1715), či sv. Floriána s apoštoly Petrem a Pavlem (1827).
Ivo Rozehnal - zdroj-web kdyakam.cz, 6.7. 2010
Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Potštejn