Zaniklý železný hamr č. I z let 1825–30 fungoval do r.1927. Stával na bývalém náhonu, při levé straně silnice z Frýdlantu do Ostravice. Dnes zachována terénní nerovnost a kousek základového zdiva. Byl nejhornějším ze všech čtyř ostravických hamrů.
Pohled na místo zaniklého hamru č. I.
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Ostravický hamr č. I, zvaný podle posledního majitele také jako „Nytra“, byl jedním ze čtyř průmyslových objektů na zpracování železné rudy a surového železa v beskydské obci Ostravice. Stával jako první z ostravických hamrů na bývalém vodním náhonu, který se v některých místech dochoval doposud. Hamr č. I byl v provozu ještě ve 20. letech 20. století. Poté byl rozebrán. Dnes dochována jen nevýrazná terénní nerovnost a krátký úsek kamenné základové spáry.
historie

Hamr č. I byl postaven stejně jako ostatní tři hamry mezi léty 1825 – 30 hamerním mistrem Janem Kuděláskem. Dle dostupných informací prý hamr naposledy fungoval v roce 1927. Poté byl takřka beze zbytku rozebrán.

Jan P. Štěpánek podle Archeologie Moravy a Slezska 2003: Mgr. Jaromír Polášek, Plavení dřeva v oblasti Moravskoslezských a Slezských Beskyd v souvislosti se zaniklou hutní produkcí, s.169, 27.9. 2007

Poloha a popis zaniklého hamru č. I

Nejvýše položený ostravický hamr na zpracování železa, označovaný jako hamr č. I „Nytra“, stával nejblíže k centru Ostravice a jako první na umělém náhonu, který cca 200 m nad hamrem odbočoval z potoka Stříbrník. Tento průmyslový objekt stával vpravo u cesty z Frýdlantu do Ostravice, přibližně v úrovni Grandhotelu Hamr, který je za železniční tratí. Bohužel přes část místa, kde objekt stával, vede výše zmíněná silnice. Dnes je na zachovalém místě bývalého hamru dobře patrná kopřivami a lískami zarostlá terénní nerovnost mezi cestou a oplocenou zahradou. Právě oplocení zahrady přibližně kopíruje průběh zaniklého hamerního náhonu. Plot lemuje trojice hraničních kamenů s vytesanými kladívky, které značí průběh železárenských a hamerníci objektů (= náhonu). Jen však asi 40 m nad místem hamru je průběh bývalého náhonu ještě stále dobře patrný a v mnoha místech se vyskytuje původní kamenné zpevnění břehů náhonu. Budova hamru nebyla…  číst dále

Půdorys místa

Jediný pozůstatek zaniklého hamru č.I - existence a zákres jeho parcely na současné katastrální mapě
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),