Barokní kostel stojí na místě pův. gotického kostela ze 14. stol. Když starší kostel r. 1661 vyhořel, byl na jeho místě r. 1680 postaven kostel nový. Krátce poté byl vypálen. R. 1740 byly k opravovanému kostelu přistavěny dvě boční kaple. Kostel zdobí známý obraz A. Liebschera „Valašská Madonna“.
Pohled z Dolní ulice
Farní kostel sv. Martina se nachází v severozápadním nároží historického jádra města, na hraně ostrohu nad říčkou Bystrou, na němž bylo vysazeno historické město Frenštát pod Radhoštěm, které si dodnes zachovalo svůj původní středověký lokační půdorys. Současná barokní podoba kostela pochází po požáru v roce 1661, kdy byla starší v jádru gotická svatyně kompletně zničena. Kostel sv. Martina představuje stavbu vyvíjející se na malé středověké parcele, znemožňující jeho další půdorysný rozvoj. Současný kostel je sevřen mezi okolní zástavbu což znemožňuje jeho fotografování jako celku. Zajímavostí kostela je známý obraz A. Liebschera „Valašská madona“, jejíž kopie zdobí i poutní kapli sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti.
historie

Historie kostela, zasvěceného patronu města, sv. Martinovi z Torsu, sahá až do 14. století. Současná barokní podoba pochází z přestavby po požáru v roce 1661, kdy byl starší kostel zcela zničen plameny. V roce 1740 byl kostel rozšířen o boční kaple sv. Barbory a sv. Jana Nepomuckého.

Beskydy - západ: turistický průvodce, 21.11. 2005

Další texty historie