Renesanční zámek vybudovaný v letech 1588-1615 na místě původní tvrze. V 19. století novogoticky přestaven. Ve 20.stol. honosná pseudogotická fasáda odstraněna. Zámek se tak vrátil k původnímu renesančnímu stylu. V 19. stol. založen anglický park.
Zámek Častolovice
Pro nevidomé jsou připraveny speciální hmatové prohlídky, pro bezbariérový přístup do zámecké expozice je k dispozici zvedací plošina.
historie

Renesanční zámek z let 1588 - 1664 na místě starší tvrze z roku 1342. Novogotické úpravy z 19. století byly odstraněny při poslední přestavbě po r. 1900, kdy byla zámku vráceny renesanční podoba.

28.5. 2002

Další texty historie

půdorys přízemí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

16.8.2010 20:58 Jan Malý
Prohlídka mi připravila hned několik nepříjemných překvapení. Hlavní schodiště zámu bylo zničeno necitlivým zásahem v podobě nově nainstalované plošiny pro vozíčkáře (dle mého zbytečný zásah vzhledem k dobrému přístupu k vozíčkářům v minulých letech i bez plošiny, a také celkovému počtu těchto návštěvníků během sezóny). Arkádová chodba byla pokryta opadanými květy, závěsy nebyly vytažené, což působilo velice nepěkným, jakoby uzavřeným dojmem. Průvodkyně také nepodala výklad hodný slavné historie šternberského rodu, bylo znát, že se o dějiny zámku zajímala jen tak, že si bezmyšlenkovitě přečetla průvodcovský text. Nas nádvoří byly popadané listy a nebylo zametené. Velká škoda.
23.7.2012 11:10 Pavel F.
Pane Malý, asi jste neměl dobrou náladu.. Že květy opadnou - je možné, ale není to důvod k nepříjemnému překvapení. Mnoho návštěv ze zahraničí jsem do areálu zámku přivedl - všichni byli okouzleni a skláněli se před úsilím paní hraběnky Sternberkové, její cit k dokonalosti, k přírodě, dětem i zdravotně postiženým návštěvníkům je pověstný. Člen španělské královské rodiny si na památku sbíral listy, opadané ze stromů a dodnes mi říká, že se chce do Častolovic vrátit. Odsoudit tak nepěkně všechnu nádheru je nespravedlivé!
Přeji všem návštěvníkům krásné léto, bohaté zážitky a dobrou náladu!
15.11.2011 18:26
Neříkám že ta plošina tam vypadá nevim jak nádherně ale letos jsem navštívil Častolovice s vozíčkářem a ta plošina mi hodně ulehčila práci a myslím že udělali dobře že ji tam dali...
16.8.2009 15:08 Petra
Během minulého týdne jsem měla možnost navštívit Zámek Častolovice a byla jsem VELMI MILE překvapená tím, jaký mají přístup k tělesně postiženým. Vzhledem k tomu, že sama jsem tělesně postižená tak si musím vybírat památky buď jen přízemní a nebo ty kde mají aspoň nějaký okruh bezbariérový (což se ne vždy podaří). Uvedla bych zrovna takový příklad navštívila jsem internetové stránky Náchodského zámku a vznesla dotaz jestli mají nějaký okruh vhodný pro vozíčkáře (na internetu jsem se totiž dočetla, že se snaží vstříct těmto lidem) a obratem mi přišla odpověď, že BOHUŽEL ALE ŽÁDNÝ OKRUH NA ZÁMKU NENÍ VHODNÝ PRO VOZÍČKÉŘE (což mě poté co jsem si přečetla na internetu dost překvapilo a ne zrovna mile). A na častolovickém zámku musím říct, že nejen že se snaží těmto lidem vyjít vstíct, ale tam vždycky mají někoho kdo pomůže těmto lidem. OPRAVDU MOHU TENTO ZÁMEK TĚLESNĚ POSTIŽENÝM DOPORUČIT NEJEN ŽE JE HEZKÝ, ALE MAJÍ TAM I LIDI KTEŘÍ RÁDI POMOHOU
19.11.2007 14:40 Veronika Vojtová
Během prázdnin jsem měla možnost navštívit zámek v Častolovicích. Oproti původně plánované krátké zastávky jsem zůstala téměř celý den. Překrásná expozice, rozlehlý park, zvěřinec mne uchvátil natolik, že jsem si zakupila knihu Cesta od Cecilie Sternbergové- přečetla jsem ji jednim dechem. Chtěla bych Vám tímto poděkovat za nejen krásně strávený den, ale i za velmi příjemnou atmosféru, která sálá z celého zámku. Jako jeden z mála zámků v naši zemi "žije"!
Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Častolovice