Štola vznikla při podpovrchové těžbě břidlice pravděpodobně ve 2. polovině 19. století, nyní slouží jako zimoviště kriticky ohroženého vrápence malého a dalších letounů.
Soudkova štola
vedlejší chodba
Štola se nachází asi 500 metrů východně od obce Boňkov. Do štoly vedou dva vchody, opatřené mřížovými dveřmi, které by měly být pravděpodobně uzamčené. Při naší návštěvě byly vchody odemčené a poškozené (pravděpodobně dílo vandalů). Jelikož je štola významným zimovištěm kriticky ohroženého vrápence malého a několika druhů netopýrů, měl by se případný návštěvník štoly chovat velmi opatrně a ohleduplně. Informační tabule před vchodem do štoly informuje, že: Je zakázáno rušení netopýrů na zimovištích! Netopýrům vadí především manipulace se zimujícími jedinci, změny teplotního režimu, nadměrné osvětlení a hluk spojený se zvýšeným pohybem lidí a rozděláváním ohňů. Ve štole také hrozí nebezpečí úrazu pádem!
Roman Zikmund , 1.12. 2010
popis

Štola je významné zimoviště vrápence malého a dalších letounů, např. netopýra velkého, netopýra brvitého, netopýra řasnatého, netopýra vodního, netopýra severního, netopýra ušatého a netopýra černého. Ojediněle byl v minulosti nalezen i netopýr velkouchý.

Roman Zikmund , 30.11. 2010

historie

Štola vznikla při podpovrchové těžbě břidlice, pravděpodobně ve 2. polovině 19. století, kdy zažívalo toto báňské odvětví v regionu největší rozmach.

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Boňkov