Původní starý kostel připomínán od 14. století. Nynější nový kostel postaven v l. 1769-1773. Areál vrcholně barokního městského kostela (kostel, krucifix, socha Mojžíše a přilehlý parčík), dominanta města a říčního údolí. Krypta z r. 1686. Zařízení soudobé (některé kusy ze starého kostela).
hlavní průčelí kostela ze severozápadu
Město Kostelec nad Orlicí se nachází v okrese Rychnov nad Kněžnou, zhruba 29 km od Hradce Králové. První zmínka o Kostelci je z r. 1316 ve Zbraslavské kronice (opevněný kostel a ohrazená kostelní osada). Pamětihodnosti: starý zámek; nový zámek s krajinářským parkem; kostel sv. Jiří; hřbitovní kostel sv. Anny; kostel J.A.Komenského (původně sv. Václava); fara; stará radnice; na náměstí - kašna, sloup se sochou Panny Marie a pilíř se sousoším Nejsvětější Trojice; kaple sv. Kříže; sv. Floriána a Navštívení Panny Marie; a další řádka sochařských děl s náboženskou tématikou. Přes město vede železniční trať a silnice I/11 a od r. 2015 zde funguje městská hromadná doprava. Křižuje zde několik cyklistických tras a turistické stezky spojují blízké okolí se spoustou památek (Častolovice, Doudleby nad Orlicí, Potštejn, Litice nad Orlicí a další).
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 24.8. 2021
popis

Součástí areálu jsou pozdně barokní farní kostel sv. Jiří, socha krucifixu na severní straně lodi a zevně presbytáře též na severní straně socha Mojžíše (údajně z vybavení starého kostela). Dále sem patří parčík na severní straně a naproti hlavnímu průčelí památkově chráněná fara. Půdorys stavby kostela tvoří kříž. Presbytář je trojboce uzavřen se čtvercovou sakristií v ose. Podélná loď je zaklenuta třemi poli valené klenby s lunetami do pásů. Presbytář je zaklenut valeně s lunetami. Západní průčelí má předsunutý mohutný rizalit s dvojicí pilířů a polosloupů. Vrcholí štítem, po jehož stranách jsou voluty. Jeho dominantou jsou dvě hranolovité věže s dvěma barokními stlačenými helmami. Nad vchodem do sakristie je vytesán letopočet 1773. Zařízení kostela je ze stejné doby, pronikavě pseudoslohově renovováno v roce 1893, kdy probíhala celková oprava kostela. Hlavní oltář je rámový s obrazem sv. Jiří od A. Wernera z r. 1891, sochy…  číst dále

Památkový katalog NPÚ; www.kostelecno.cz;mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 24.8. 2021

historie

Kostel sv. Jiří byl součástí hlavy děkanátu sahajícího od Týniště nad Orlicí až po Mladkov již od 14. století. Současnou stavbu děkanského kostela nechal postavit Kryštof Gavriani a stavitelem byl František Kermer, žák Kiliána Ignáce Dietzenhofera. Byl postaven v letech 1769-1773, snad i s použitím konstrukcí starého gotického kostela. V letech 1891-1893 proběhly rozsáhlé opravy. Památkově chráněn od 3. 5. 1958.

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Kostelec nad Orlicí