PP Vodopady Satiny na horním toku Satiny v nadmořské výšce 510 - 570 m vyhlášena r. 2006. Rozloha 8, 76 ha. Představuje jeden z nejdelších a nejnázornějších příkladů skalních koryt v české části Karpat.
© Jan P. Štěpánek 11/2013
Jednou z nejkrásnějších přírodních památek ve frýdlanstské části Moravskoslezských Beskyd je PP Vodopády Satiny. Nachází se v horní části potoka Satiny, v místech kde začíná tzv. Malenovický kotel a představuje jeden z nejdelších a nejnázornějších příkladů skalních koryt v české části Karpat. Říčka Satina v těchto místech vytváří asi 1 km dlouhou skalní soutěsku až 15 m hlubokou s mnoha romantickými i pozoruhodnými zákoutími. Najdeme zde několik peřejí, přihrádků a dokonce vodopádů. Ne však takových jaké známe z jiných hor. Ty by jste v Beskydech hledali marně. Ty beskydské mají maximálně metr, dva. Neztrácejí tím však na své kráse. Ten hlavní, po němž je celá památka pojmenována je asi 2 m vysoký a nachází se na konci několik desítek metrů dlouhé a hluboké skalní soutěsky. Do blízkosti vodopádů se je poměrně těžké dostat. Ačkoliv po obou stranách údolíčka Satiny vedou silnice, samotné údolí se soutěskou a vodopády je díky prudkým svahům nepřístupné. Jen několik málo místních ví, kudy je nejméně nebezpečné se k místu samému dostat.

Popis PP Vodopády Satiny

Přírodní památka Vodopady Satiny se nachází na horním toku potoku Satina v nadmořské výšce 510 - 570 m. Památka začíná přibližně v úseku mostu přes Satinu pod hotelem Petr Bezruč ( přístup ke sjezdovkám) až po začátek chatové oblasti v Malenovicích v úseku dolních sjezdovek. Celková rozloha 8, 76 ha. Horní tok Satiny představuje jeden z nejdelších a nejnázornějších příkladů skalních koryt v české části Karpat. Zájmový úsek toku je navíc vynikající ukázkou charakteru flyšových hornin.V úseku horního vodního toku Satiny o délce cca 1 km se nachází neobvyklá koncentrace geologických a geomorfologických jevů, které jsou jinde sledovatelné na mnohem větších územích. Velmi zajímavým prvkem je taktéž souznění spadlých kmenů s korytem, což je jev, který se normálně nachází u zcela přirozených úseků koryt s úplnou absencí lidských zásahů. Tyto ležící kmeny vytvářejí až 1,5 m vysoké „vodopády. Vlastní soutěska má délku asi 100 m…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle informačních tabulí u místa a webu, 29.4. 2007

Další texty historie