Zaniklá tvrz, která se prvně zmiňuje r. 1353 v predikátu Jindřicha z Nevojic. Jindřich pro dluhy panství r. 1392 prodal svým věřitelům. Ti jej obratem prodali Jakubovi Končekovi z Turovic. R. 1464 se z Nevojic píše Mikuláš, poč. 16. stol. byly Nevojice připojeny k Bučovicím a tvrz poté zanikla.
Východní zachovaný příkop
© Roman Řezáč 11/2004
Z velké části porušené tvrziště leží v oplocené farské zahradě, po domluvě se však dá dostat dovnitř. Tvrz se nachází ve vrchní části obce, bezprostředně nad kostelem sv.Mikuláše, se kterým byl údajně spojena chodbou. Tvrz je neobvykle vyříznutá do klesajícího svahu, takže jižní vnější část příkopu je asi o čtyři metry výše než dnešní stav středového pahorku, který však byl mnohaletou orbou srovnán téměř do roviny, stále je však čitelný. Nejzachovalejší je dnes východní část s dobře patrným příkopem, podle archeologického výkumu se usuzuje spíše na dřevohlinitou zástavbu.

historie

Nevojice se poprvé připomínají v predikátu Jindřicha z Nevojic v roce 1353. Obec je však nepochybně starší. Právě Jindřich dokázal v průběhu svého života mnohonásobně rozšířit svůj majetek, přesto ke konci života všechno utratil a dluhy vyřešil prodejem panství v roce 1392 svým věřitelům. Panství však ihned koupil Jakub Konček z Turovic. Posledním se roku 1464 píše po Nevojicích Mikuláš, na začátku

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY),