Reliéfní pozůstatky tvrze patrně z konce 13. století, zatím neznámé historie, ležící na hraně terénní terasy, asi 0,5 km severozápadně od dnešní obce Vlkoš u Kyjova
Pohled od severovýchodu z předpolí na tvrziště ukryté v porostu
© Roman Řezáč 01/2008
Tvrz se nachází na hraně planiny, dnes pole, asi 0,5 severozápadně nad obcí. Dá se k ní dostat pohodlně přes pole, vpravo od hlavní silnice vedoucí od Kyjova do Vlkoše, od níž je tvrziště asi 150 m daleko, ještě před vjezdem do obce. Tvrziště je značně zarostlé vysokými stromy a místy dost hustým křovím. Proto i v zimních měsících je velmi špatně viditelné. V létě pak téměř vůbec a na její existenci upozorňuje jen zaoblený konec přiléhajícího pole. Je třeba upozornit, že v období vegetace je skutečně zcela nemožné udělat nějakou dokumentační fotografii a možná by bylo zajímavé, kdyby obec investovala menší částku do odstranění zeleně a vytvoření zajímavé a minimální ochrany si zasluhující středověké památky obce.
popis

Reliéfně dochované tvrziště leží na hraně ploché terasy, vybíhající směrem nad dnešní obec. Tvrz byla dobře chráněna od jihozápadu a jihovýchodu. Zde je dostatečně svažitý terén. Od severozápadu a severovýchodu však navazující rovné předpolí vhodnou ochranu neposkytovalo. Povrch jádra tvrziště je téměř rovný, bez výrazných prohlubní či zbytků zdiva. Uprostřed je však vykopaná jáma, přibližně obdélníkového půdorysu, o rozměrech asi 2 x 1,5 m. Je poměrně hluboká, až 1,5 m. Ze dvou stran je k ní vykopán schodovitý přístup. Tato jáma je však evidentně novodobého charakteru. Patrně jde o práci místních dětí, kteří si zde udělaly svůj „bunkr“. Nebylo by to nic zvláštního, protože ve stráni, asi 100 m severozápadně od tvrze je takovýto bunkr mnohem větších rozměrů a místo tak patrně slouží k dětským hrám. Ve stěnách této jámy uprostřed jádra tvrze jsou vidět řídce kameny a cihly, toto však jsou jistě zbytky novodobé činnosti. Snad jádro sloužilo…  číst dále

historie

Historické souvislosti a osudy tvrze nejsou zatím zcela jasné. S jistotou se tvrz nezmiňuje nikde a zatím se tak předpokládá její existence od konce 13. století do poloviny 14. století, kdy pro její stavbu byla možnost, neboť později již Vlkoš byl součástí Bzeneckého hradu. Obec Vlkoš se zmiňuje v roce 1248 v souvislosti s farářem. Obec se pak zmiňuje ještě v roce 1371 v závěti Jana Jindřicha. Potom se majitelé střídají, jmenujme např. Erharda z Kunštátu nebo Jana z Moravan.

Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 28.2. 2008

Terénní náčtr lokality
Miroslav Plaček
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jihomoravský kraj,  Hodonín  (HO),