Polanka nad Odrou
Novogotická jednolodní stavba se štíhlou průčelní věží. Vystavěna v l. 1892–93. V r. 1893 se zřítila průčelní věž. Slavnostní posvěcení se konalo až r. 1900, poté co byl kostel do r. 1898 uzavřen knížetem Blücherem z Wahlstadtu.
Oblíbené
kostel sv. Anny v pohledu od zámku v Polance
Církevní a z daleka viditelná dominanta obce Polanky nad Odrou, která leží 2,5 km východně od centra města Klimkovice a vzdušnou čarou necelých 11 km jz. od centra Ostravy, ke které obec spadá.
Novogotický kostel se z daleka viditelnou věží, spolu se zámkem a školou, tvoří přirozené centrum Polanky. Stojí na vyvýšeném místě nad potokem Polančice a Zámeckým rybníkem. Nejlepší přístup ke kostelu je z ulice Jaromíra Šamala.

historie

Prvním iniciátorem výstavby kostela v Polance nad Odrou byl místní rolník Josef Franek. Jelikož neměl děti, chtěl za svůj nastřádaný majetek přispět ke stavbě kaple či kostela. Za 700 zl. nakoupil stavební kámen. V úmyslu měl postavit kostel při místní škole. Toto však nepodporovali občané a Franek si proto odvezl kámen na svou parcelu do Dolní Polanky, na níž mu stavitel A. Dluhoš postavil tzv. Frankovu kapli.

Jan P. Štěpánek s využitím M. Juřica: Ostravské svatostánky, Repronis 2006, 24.12. 2008

popis

Mohutná jednolodní stavby západo-východní orientace s polygonálně zakončeným, ustoupeným presbyteriem. Dvě symetrické kaple při bočních stranách hlavní lodě tvoří na půdoryse stavby s hlavní lodí kříž. Východnímu průčelí dominuje štíhlá vstupní věž ukončená vysokou jehlancovou střechou. Kostel je z vnějšku i z interiéru vystavěn v čistě novogotickém slohu.
    Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV),