Přírodní památka Koryto řeky Ostravice o ploše 0,80 ha. Vyhlášena v roce 1966. Je tvořena skalními výchozy zvanými peřeje, které jsou významnou geologickou lokalitou. Je zde odkryta oblast kontaktu dvou příkrovových jednotek karpatského flyše.
Peřeje řeky Ostravice

Ostravické peřeje

Za nejkrásnější úsek dravé hraniční moravskoslezské řeky Ostravice může být bezesporu považováno tzv. Koryto řeky Ostravice na Ostravici, přírodní památka, které však neřekne nikdo jinak než „ostravické peřeje“. Jedná se v podstatě o soubor mnoha skalisek a peřejí, kterými si řeka Ostravice razí svůj tok. Tento pozoruhodný a zajímavý přírodní výtvor, kdy se dravá a prudká řeka Ostravice prodírá skalnatými bloky koryta řeky, se nachází v horní, horské, části toku řeky Ostravice na území obce Ostravice, asi 500 m severovýchodně od zdejšího římskokatolického kostela. Nejsnadnější přístup k peřejím je od mostu přes řeku mezi Ostravicí a Novou vsí v severní části obce. Od mostu vede po moravské straně řeky proti proudu k peřejím (cca 300 m) vyšlapaný chodníček. Dá se zde dostat jak pěšky, tak na horském kole. V letních měsících peřeje nabízejí ideální možnost koupání v netradičním prostředí.

Koryto řeky Ostravice - peřeje

Přírodní památka Koryto řeky Ostravice o ploše 0,80 ha na katastrálním území Ostravice I se nachází v nadmořské výšce 396 – 399 m. Byla vyhlášena v roce 1966. Je tvořena skalními výchozy zvanými peřeje, které jsou významnou geologickou lokalitou . Je zde odkryta oblast kontaktu dvou příkrovových jednotek karpatského flyše, kterou je možno pozorovat v délce bezmála několika kilometrů. Chráněné území je vymezeno v okolí násunové plochy slezské příkrovové jednotky na podslezskou, která vystupuje v tzv. frýdlantském tektonickém okně. Podslezská jednotka je zastupována frýdeckým souvrstvím v neflyšovém vývoji prachovitých jílovců, které jsou hnědavě šedé, světle slídnaté. Hornina je intenzivně provrásněná. Slezská příkrovová jednotka je zastoupena výrazně flyšovým těšínsko-hradišťským souvrstvím stáří spodní křídy. Flyšové sekvence zpravidla decimetrové mocnosti jsou složeny z modrošedých jemně až středně zrnitých vápnitých drobových pískovců…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle info cedule na místě, 31.3. 2007

Další texty popis

"Zmatky kolem hranice"

Řeka Ostravice zde ještě donedávna a vlastně i dnes tvoří oficiální hranici mezi Moravou a Slezskem. Původně se na levém moravském břehu rozkládala moravská obec Ostravice a na pravém břehu se nacházela osada Hamrovice, někdejší to součást obce Staré Hamry, jež má dnes kupodivu své centrum vzdálené 10 km jižněji, za přehradou Šance. Poválečné úřední orgány však nerespektovaly zemské hranice, a tak dnes i území na pravém břehu Ostravice v úrovni moravské obce Ostravice náleží této obci. Toto uspořádání je dodnes matoucí. Slezská území v úrovni centra vsi Ostravice připadly k této moravské obci a naopak moravská území obce Ostravice v úrovni horského centra slezské vsi Staré Hamry připadly k „Hamrům“.

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Ostravice