Roubený dům, kde se podle nálezů keramiky žilo již ve 13. stol. Přibl. od pol. 18. stol. má dům dnešní podobu. Dům byl r. 2008 ve velmi špatném stavu zakoupen panem Pavlem Střihavkou a za spolupráce s muzeem v Rychnově byl opraven. Byl zde nalezen obraz Panny Marie, jenž má svou legendu.
Opočno čp. 55

Roubený dům čp. 55, Opočno

Roubený dům čp. 55, který stojí naproti zvonici. Ještě na začátku roku 2008 tento dům (jeden z nejstarších v Opočně) křičel o pomoc. Marně! Začalo se mluvit o tom, že až „konečně spadne“, vyroste tam krásné parkoviště. Pavel Střihavka ho koupil za pět minut dvanáct. „Spíš pět minut po dvanácté. Stav byl katastrofální, špatná střecha, všude zatékalo. Stáří? Našla se tu keramika z 13. století, už tehdy tu byl život. A zhruba od poloviny 18. století stojí dům v dnešní podobě,“ sděluje Pavel Střihavka, který při rekonstrukci spolupracoval s rychnovským muzeem. Hradební příkop a domky, které ho lemují, němí svědkové dávno zašlých dob, nesou v sobě pečeť prožitých příběhů lidí, kteří tvořili dějiny malého podhorského městečka Opočna. V domě byl nalezen obraz Panny Marie. Originál, malovaný na lipovém dřevě, má pohnutý osud. Od roku 1382 je v držení Čenstochovského kláštera v Polsku. Je známo, že během husitských válek bylo vypleněno mnoho klášterů, mezi nimi i klášter řádu Paulínů v Čenstochové. Dva husitští bojovníci se snažili obraz odvézt povozem s volským potahem. Uháněli dolů z kopce, když se voli asi po půl kilometru zastavili a odmítli pohnout se z místa. Zloději ze vzteku vyhodili obraz na zem a chtěli ho rozsekat na kusy. Lipové dřevo vydrželo, zato jeden zloděj na místě zemřel a druhému uschla ruka. Roku 1434 byl obraz opraven. Ve tváři Panny Marie však zůstalo patrných šest šrámů, jako památka na nevydařenou loupež, a na všech dalších kopiích jsou pak tyto šrámy zobrazovány. Na místě, kde se zastavilo volské spřežení, byl později postaven kostel sv. Barbory. A teď se dostáváme k jádru věci. Za třicetileté války byl v Opočně v domě č. p. 55 ubytován raněný důstojník, který svému zranění nakonec podlehl. Za starých časů lidé věřili, že duše člověka, který v domě zemře a je pochován pod prahem toho stavení, nadále ochraňuje…  číst dále
Pavel Strihavka , 11.6. 2011
pověsti

Dům U Zvonice má svou legendu. Asi tak v druhé polovině 18. století žila v tomto domě paní, která sloužila v opočenském zámku. Byla sama a neměla snad ani žádné příbuzné. Jednoho dne zemřela a dům osiřel. Od té chvíle se však začala dít podivná věc. Noc co noc vycházelo z domu tajemné světlo. Sousedé se ze začátku báli, ale pak si několik nejodvážnějších dodalo odvahy a domluvili se, že večer přijdou té záhadě na kloub.Vstupní dveře nebyly zamčené, vešli tedy do malé chodbičky. Místnost vpravo byla tmavá, ale ze zadního pokoje vycházela záře. Šli za tou září, až přišli k dřevěné truhle. Odklopili víko a v ten okamžik bylo v místnosti vidět jako ve dne. Že by takovou zář vydávaly šaty té nebožky? Hledali dál, až u samého dna objevili obraz Panny Marie. To z její líbezné tváře vycházela ta záře! Obraz byl zasazen do pozlaceného rámu a stal se součástí oltáře v Mariánském kostelíčku. Každý rok se zde ve svátek…  číst dále

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Opočno