Barokní kostel sv. Anny postaven v letech 1685-1691 na hřbitově pův. za městem za přispění Frant. Karla Záruby z Hustířan. Jednolodní stavba s dvouvěžovým západním průčelím opravována v letech 1903 a 1986. Používána výjimečně při významných pohřbech a 2. listopadu k uctění památky zesnulých.
Kostel sv. Anny pohledem z jihozápadu
Obec v mělkém údolí Divoké Orlice je prvně doložena r. 1237 a již r. 1341 byla povýšena na město, což připomínají i zachované zbytky hradeb. Nacházejí se tu dva zámky; tzv. Starý vznikl přestavbou vyhořelé tvrze z počátku 17. století, na západním okraji pak stojí Nový zámek, empírová a veřejnosti zpřístupněná stavba v majetku rodu Kinských. Hřbitov s kostelem sv. Anny leží východně od centra s náměstím a děkanským kostelem sv. Jiří. Městem prochází tah silnice I. třídy č. 11 z Hradce Králové na Moravu. Na železniční trati 021 z Týniště nad Orlicí do Letohradu má město dvě zastávky: východněji položené nádraží Kostelec nad Orlicí a rychlíkovou zastávku Kostelec na Orlicí-město blíže centra. Turisticky značené cesty spojují město se sousedními Častolovicemi, Rychnovem nad Kněžnou, Doudleby nad Orlicí a Potštejnem, křižuje se tu i několik cyklotras.
23.5. 2015
historie

Barokní kostel sv. Anny v Kostelci nad Orlicí obklopený hřbitovem stál původně mimo město, dnes se nachází v Tyršově ulici nedaleko od centra východním směrem. Na jeho místě v polích za městem byl již v roce 1572 založen hřbitov s kaplí. Současný kostel vznikl v letech 1685-1691 v barokním slohu a za finančního přispění tehdejšího majitele kosteleckého panství hraběte Františka Karla Záruby z Hustířan. Právě tato donace a blízkost tzv. starého zámku vedla k tomu, že v soudobých pramenech byl kostel označován jako zámecký. Iniciátora stavby a jeho manželku Maxmiliánu Terezii z Ugarte připomíná alianční erb nad vchodem do kostela. Kostel sv. Anny je jednolodní chrámovou stavbou s dvěma věžemi v západním průčelí, východní průčelí zakončuje pětiboký presbytář. Exteriérová a nijak bohatá výzdoba je ve stylu raného baroka, zajímavější je interiér s hlavním oltářem a obrazem sv. Anny (1845)…  číst dále

Pavel Vlach (s použitím webu farnosti Kostelec nad Orlicí a materiálů Národního památkového ústavu), 22.5. 2015

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Kostelec nad Orlicí