Dřevěný kříž na památku obětem Lysé hory z roku 2006 stojí nedaleko pod vrcholem u tzv. Hellerovy zatáčky na katastrálním území Malenovice.
Kříž na památku obětem Lysé hory
Dne 18. listopadu 2006 vztyčili zaměstnanci Horské služby Beskyd a objektů na vrcholu Lysé hory 40 cm široký a 4 m vysoký dřevěný kříž na památku obětem Lysé hory. Úmyslem bylo vytvořit v tzv. Hellerově zatáčce jakýsi horský hřbitůvek, cintorín. Samotné místo se nachází nedaleko staré lesní cesty, kde se v roce 1969 převrátil s terénním autem a zahynul Bedřich Heller. Kříž nebyl zřejmě posvěcený. Přitom nedaleko od místa pod kopcem Malchor stojí mohyla Ivančena na památku skautů umučených za 2. světové války, založená v roce 1946 s výrazně křesťanským (ekumenickým katolicko-protestantským) akcentem.
Martin Kovář, 9.10. 2013

popis

Lysá hora sice nemá špatnou pověst, ale v posledních 50 letech zaznamenala dvakrát více obětí než Sněžka (přes 40). Hlavními důvody jsou jednak proměnlivé počasí (je nejdeštivějším místem Česka), rizikové i pro místní (především množstvím sněhu v zimním období), pochopitelně risk při různých sportech nebo přecenění sil a dále existence pseudokrasových jevů, jeskyní zvaných "ďury" různých

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Malenovice