Postaven roku 1352, ve zdivu skryta původní budova středověkého kostelíka. Pod kostelem hrobka Bornů. Za Kašpara Leopolda Perglara z Perglasu v letech 1724 až 1738 barokně přestavěn.
Od jihozápadu
© Luděk Pitter 06/2005
Přibližně ve středu obce Tisová, ležící asi 7 km jihovýchodně od města Tachov, stojí při hospodářském dvoře kostel sv. Mikuláše. Kostel se nachází při odbočce na Staré sedliště a tvoří dominantu obce, takže jej nelze přehlédnout. V kostele jsou pravidelné odpolední nedělní mše. Před vstupem na bývalý hřbitov stojí socha sv.Jana Nepomuckého - původně stávala poblíž zámku.

Popis

Kostel je jednolodní, obdélníkového půdorysu se zaoblenými rohy. Presbytář uzavřen pravoúhle a nad ním se tyčí hranolová věž. Po stranách presbytáře jsou kaple a za presbytářem sakristie, v patře nad kaplemi i sakristií je oratoř. Presbytář a boční prostory jsou sklenuty křížově. Loď má valenou klenbu s lunetami.

8.6. 2006

Další texty historie

Půdorys místa

Plánek, Tisová (Tachov), plán zámku, torza tvrze a kostela. Plně značeno zdivo gotické, křížky zdivo renesanční, šrafovaně zdivo barokní a tečkami zaniklé zdivo. Kresba Z. Procházka.
Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, 3. díl, [S-Z], Argo, 2005, str. 845
Obrázek Obrázek Obrázek