Hrady.cz
Tvrz se prvně zmiňuje r. 1364 v majetku litomyšlského biskupa. Po smrti biskupa Mikuláše na konci 14 stol. byla zastavována, zejm. Vrábským z Vrábí. R. 1586 ji prodal Hynek Vrábský císaři Rudolfovi II. R. 1630 vyhořela, ale byla ještě opravena. V 18. stol. byla upravena na sýpku.
Tvrz na severovýchodním okraji vesnice (č.p. 1) na terénní hraně na údolím, asi 15 km severovýchodně od centra Prahy
Kolektiv, Encyklopedie českých tvrzí, 13.2. 2004

historie

Tvrz se poprvé připomíná roku 1364 jako majetek litomyšlského biskupa. Jako biskupský majetek byla na konci 14. století násilně zabrána, avšak po zásahu Václava IV. se opět vrátila do držení biskupa Mikuláše, který zde také roku 1397 zemřel. Od počátku 15. století byla zastavována drobné šlechtě, zejména Vrábským z Vrábí, a její stav se pozvolna zhoršoval. Roku 1584 prodal Hynek Vrábský Dřevčice císaři Rudolfovi II. jako budoucí součást

Dřevčice jsou jmenovány ve falzu z 12. století mezi vesnicemi, které věnoval Břetislav I. v polovině 11. století staroboleslavské kapitule při jejím založení. Ve 14. a 15. století se jejich jméno vyskytuje i jako Dřebčice nebo Dřebšice, na Müllerově mapě z r. 1720 Trewtschitz. Ačkoliv jmenovaná kapitula odtud měla plat ještě ve 14. století, zakupují se zde už i němečtí měšťané – r. 1322 Pesold z Chebu – a v jeho poslední čtvrtině jsou zde

Hrady, zámky a tvze v Čechách,..., 13.4. 2004