Zámek přestavěný z tvrze pánů z Donína z r. 1526. V l. 1599-1600 pobyt známého hvězdáře Tycho de Brahe. Zámek přestavěn barokně před. r. 1652, po požáru r. 1656 opraven až na poč. 18. st., další přestavba po r. 1768. Dnes je zde městské muzeum.
Nádvoří zámku a věž kostela
Nad řekou Jizerou na vysokém táhlém ostrohu je možné spatřit zámek Benátecký, který je krásně vidět z dálnice Praha-Ml.Boleslav, kdy v noci bývá osvěteln. V zámku je umístěno muzeum. Nedaleko naleznete zříceninu hradu Dražice.
11.11. 2002
historie

Počátky města Benátek nad Jizerou jsou úzce spjaty s historií sousedního dražického panství, k němuž od 13. století náležely. Původní osada byla na levém břehu Jizery, kde dodnes stojí část města zvaná Staré Benátky. Nevýhodná poloha byla patrně důvodem k tomu, že pravděpodobně v r. 1343 byly Benátky přeneseny na sousední výšinu na protějším břehu řeky a povýšeny na město. Jan z Dražic zde založil v r. 1349 klášter cyriaků s kostelem a školou, bezpochyby k uctění památky svého slavného strýce, pražského biskupa Jana IV. z Dražic (1301 – 1343). Nově založené město, jemuž dražická vrchnost udělila četná privilegia, hospodářsky vzkvétalo. V r. 1420 je však dobyla husitská vojska táhnoucí ku Praze a klášter vypálila. Majitel Dražic, Aleš Škopek z Dubé, tehdy ještě patřil ke stoupencům katolické strany. V r. 1421 přestoupil k podobojí a krátce potom, v r. 1424, byl jeho hrad Dražice katolickými pány…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 17.4. 2005

půdorys přízemí