Náhrobek se sochou Ferdiše Duši se nachází v centrální části frýdlantského hřbitova. Ferdiš Duša (1888-1958) byl rodákem z Frýdlantu, známý malíř a grafik. Námětěm jeho děl bylo především Ostravsko a práce v hutích.
Socha Ferdiše Duši
© Jan P. Štěpánek 03/2006
Graficke pismenko Náhrobek nejslavnějšího frýdlantského rodáka, malíře a grafika Ferdiše Duši (1888 - 1858), se nachází ve střední části zdejšího hřbitova. Náhrobek je tvořen jednoduchým kamenným soklem na jehož vrcholu je umístěna plastika malířovy hlavy. Ferdiš Duša se narodil 13. ledna 1888 ve Frýdlantě nad Ostravicí v chudé hutnické rodině v malém domku na úpatí Ondřejníka. Od mala tíhl Duša k malování a již v 17 letech utekl do Prahy, aby se tam mohl malování naplno věnovat. Se štětcem v ruce prošel ruskou frontu, Srbsko, Itálii, Polsko, Ukrajinu, Rusko, Rumunsko, Karpaty, Kras. Koncem roku 1918 se vrací zpět do svého rodiště a rozbíhá svou práci. Od roku 1924 ...
Jan P. Štěpánek, web, 8.3. 2006

pomník, památník