Zaniklá drobná pevnost-šance-typu reduta nad soutokem řeky Ostravice s Řečicí. Vznikla v 17.stol. na obranu cesty z Uher. Zanikla neznámo kdy. Existují dvě možnosti její lokalizace. Buď je zatopena přehradou Šance nebo stávala na kopci Šance (575m).
Kopec Šance (od cesty vlevo) nad přehradní nádrží Šance
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Každému je známá beskydská přehrada Šance, málokdo však tuší proč vlastně Šance? Odpověď je snadná. Nikoliv podle životní příležitosti. Přehrada se správně jmenuje „Na Šancích“ a byla pojmenována podle malé pevnůstce zvané šance (z něm. Schanze), která se v místech severního konce přehrady, nad soutokem Ostravice s potokem Řečice měla vyskytovat. Právě po potoku Řečice bývají šance někdy označovány.

Lokalizace šancí

Pevnůstky, šance, byly budovány v oblasti Beskyd v 17. století na obranu obchodních cest a horských údolí, kudy hrozilo nebezpečí vpádu uherských povstalců. Dodnes však nikdo neodpověděl na otázku, kde se tato pevnůstka při soutoku řeky Ostravice a potoka Řečice nacházela. Existují dvě teorie její lokalizace. Jedna z nich praví, že se šance nacházely někde na ostrohu nevysoko nad soutokem zmíněných vodotečí a jejich skromné terénní pozůstatky byly zničeny zatopením údolí vodami přehrady. Ta druhá umísťuje pevnost na výběžek z masivu hory Smrk (1276 m), na menší kopec zvaný Šance (575 m). odtud by byl v případě odlesnění ideální výhled na celé údolí Ostravice od zadních hor až takřka po Frýdlant, kde se nacházely další drobné šance na Nové Dědině. Na tomto vrcholu však neexistují žádné terénní pozůstatky odkazující na existenci pevnosti. Kopec, respektive jeho vrcholová část je snadno dostupná a nalezneme jej v místech, kde se estakáda…  číst dále

Pravděpodobný popis šancí

A jak tato pevnůstka vypadala? Drobné šance měly vesměs stejnou podobu. Jednalo se o typ pevnosti zvaná reduta, čili čtvercový objekt se zvýšeným sypaným obvodem mnohdy zpevněným kameny. Uvnitř se v nárožích nacházely rampy pro rozmístění děl. Kolem obvodu pevnosti byl vyhlouben příkop. Uprostřed nádvoří se většinou nacházela jednoduchá srubová stavba pro posádku šancí. Něco málo dává snad tušit stará mapa Beskyd zachycující velmi stručně a schematicky tok řeky Ostravice od pramene po Frýdlant. Na té je i přes velkou schematizaci jasně zachycena pevnost typu reduta a u ní dosti nečitelný nápis, který se dá rozluštit jako „redoute“ a nad ním „rzeczicza“ (Řečice?). Jedná se o pravidelný čtvercový objekt s výrazným a masivním obvodem s výraznými hranami po jehož obvodě je snad umístěna palisáda. Vnitřní zařízení není vykresleno. Kolem pevnosti je vyznačen schematicky i příkop. Mapa je to však jen velmi schematická a nápisy velmi…  číst dále

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),